Koronavirüs nedeniyle sınırlarını kapatan Batı Avrupa ülkeleri tarımsal işgücü kriziyle karşı karşıya. Mevsimlik işçilerin yerini doldurmak için ise farklı çözümler öneriliyor.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınını kontrol altına almak için dünyanın çok önemli bir bölümünde adeta sosyal hayatın ve iş yaşamanın “beklet” düğmesine basılmış durumda. Belki de birkaç hafta öncesine kadar “zorunlu” sayılan pek çok ihtiyaçtan feragat edilse de gıdadan feragat etmek elbette mümkün değil! Bu yüzden caddelerin boşaldığı, ulaşımın kısıtlandığı, hatta fabrikaların durduğu yerlerde dahi her şeyden önce bitkisel üretimin hız kesmeden sürmesi gerekli.
Mevsimlik işgücü nasıl sağlanacak?
Ancak mevcut koşullarda tarımı her zamanki pratikleriyle sürdürmek o kadar da kolay değil. Türkiye dahil pek çok ülke, tarımsal yaşamın aynı performansta devam etmesi için çaba sarf ediyor. Bunların arasında salgını tarım alanlarından uzak tutmaktan, olası gıda krizine karşı üretimi arttırmaya kadar çok sayıda görev var.
Salgından ağır şekilde etkilenen Batı ve Güney Avrupa ülkelerinin şu anda tarımdaki en acil sorunu işgücü. Üretimin büyük oranda dış ülkelerden sağlanan işgücüne dayandığı İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkeler bugünlerde işsiz nüfusu, gıda ve hizmet sektörü çalışanlarını, hatta öğrencileri tarımda istihdam seferberliğine çağırıyor.
İngiltere “Tarla Ordusu”na hazırlanıyor
İş dünyasına 330 milyar sterlinlik kredi garantisi verileceğini açıklayan İngiliz hükümeti, bir yandan tarımı yaşanan sarsıntıdan uzak tutmaya çalışıyor. Seyahat yasağı nedeniyle ülke gelemeyen mevsimlik işçilerin yerini doldurabilmek için 1940’lardaki “Zafer için toprağı kaz!” kampanyasına hazırlık yapılıyor.
Nisan-Mayıs döneminde Bulgaristan ve Romanya başta olmak üzere Doğu Avrupa ülkelerinden 70 binden fazla tarım işçisi her yıl Birleşik Krallık’a geliyordu. Tarlada çalışabilecek durumda olanlara yapılan çağrılarda, İkinci Dünya Savaşı’ndaki tarım seferberliğini yürüten “Kadınların Toprak Ordusu”na gönderme yapılıyor.
Fransa’da restoran çalışanlarına çağrı
Fransa’da da Tarım Bakanı Didier Guillaume, salgın nedeniyle kapalı olan restoran, kafe ve gıda-hizmet sektöründeki diğer işletmelerde çalışanları tarım alanlarına çağırıyor. Tarım sektörü için işe alım süreçlerinin internet üzerinden kolaylaştırılacağı söyleyen Guillaume, “Çalışmayan tüm erkek ve kadın vatandaşlarımızı Fransız tarım ordumuza katılmaya davet ediyorum” dedi.
Almanya’da sınırların açılması isteniyor
Salgın nedeniyle sınırlarını kapatan Almanya’da da 300 bine yakın mevsimlik işçinin yerinin nasıl doldurulacağı tartışılıyor. Gerekli işgücünün yine diğer Avrupa Birliği ülkelerinden temin edilmesi gerektiğini söyleyen Tarım Bakanı Julia Klöckner, Başbakan Angela Merkel’den sınır kapatma kararının yumuşatılmasını talep etti.
“Mülteciler istihdam edilsin” önerisi
Alman Çiftçiler Derneği Başkanı Joachim Rukwied de, özellikle sebze-meyve hasadında çalışacak işçiler için seyahat yasağının kaldırılmasını desteklediklerini söyledi. İçişleri Bakanı Horst Seehofer ise bunun için ülke içinde çalışabilecek durumda olan yaklaşık 156 bin mültecinin istihdam edilmesini öneriyor.