tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

21.3.2020

Türkiye’nin bitki çeşitliliği bu gemide gizli

Türkiye’nin bitki çeşitliliği bu gemide gizli

81 ilde tüm canlı türlerinin envanterini içeren Nuh’un Gemisi veritabanı, kullanıcılara ülkede yetişen bitki türlerine dair ayrıntılı bilgi sunuyor.

Küresel iklim değişikliği ve doğal yaşamın tahribatı yeryüzündeki bitki çeşitliliğini her gün biraz daha riske atıyor. Ama artık pek çok ülke, topraklarında hüküm süren bitkisel yaşamın tüm renklerini yarınlara da yansıtabilmek için yoğun bir çaba içinde. Onlardan biri de, biyoçeşitlilik denildiğinde akla ilk gelen ülkelerden biri olan Türkiye.

Gerçekten de Anadolu coğrafyası tüm renkleriyle adeta bir “bitkisel gökkuşağı”na benziyor. Ama topraklarımızdaki o dillerden düşmeyen çeşitliliği tanımadan onu korumak imkansız. Daha önce tespit etmediğimiz ve kayıt altına almadığımız bir bitki türünü yok olmaktan nasıl koruyabiliriz ki?

turkiye-nin-bitki-cesitliligi-bu-gemide-gizli1.jpg

Türkiye’nin biyoçeşitlilik haritası tamamlanıyor

İşte Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi (UBENİS), bundan tam 7 yıl önce bu amaçla yola çıkmıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliğindeki proje kapsamında 81 ilde sürdürülen çalışmalarda artık son etaba girilmiş durumda. Çanakkale, Manisa ve Hakkari gibi son birkaç ilde de araştırmaların tamamlanmasının ardından Türkiye’nin “biyoçeşitlilik haritası” da oluşturulmuş olacak.

11 bin 700 bitki türü yaşıyor

UBENİS çalışmaları kapsamında bugüne kadar ülke genelinden toplanan tüm veriler ise “Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı” ile erişime açıldı. Toplam 1 milyon 800 bin veriye ulaşılabilen sistem, kullanıcılara Türkiye’deki biyoçeşitliliğin izini sürme şansı veriyor. Hayvan türlerini de içeren veritabanında en önemli parçayı ise 11 bin 700 tür ile bitki çeşitliliği oluşturuyor.

turkiye-nin-bitki-cesitliligi-bu-gemide-gizli2.jpg

En çok endemik tür hangi ilde?

Sistem üzerinden ülke sınırlarında yetişen endemik, lokal endemik ya da endemik olmayan bitki sayılarına ve her bir il ya da bölge için nokta ve takson sayısına ulaşılabiliyor. Türkiye’deki tüm canlı türlerinin tam listesinin de bulunduğu Nuh’un Gemisi, tüm veriler toplandığında “bitki çeşitliliği en fazla olan il” ya da “en çok endemik türe sahip bölge” gibi sorulara kesin yanıtın adresi olacak!   


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.