81 ilde tüm canlı türlerinin envanterini içeren Nuh’un Gemisi veritabanı, kullanıcılara ülkede yetişen bitki türlerine dair ayrıntılı bilgi sunuyor.
Küresel iklim değişikliği ve doğal yaşamın tahribatı yeryüzündeki bitki çeşitliliğini her gün biraz daha riske atıyor. Ama artık pek çok ülke, topraklarında hüküm süren bitkisel yaşamın tüm renklerini yarınlara da yansıtabilmek için yoğun bir çaba içinde. Onlardan biri de, biyoçeşitlilik denildiğinde akla ilk gelen ülkelerden biri olan Türkiye.
Gerçekten de Anadolu coğrafyası tüm renkleriyle adeta bir “bitkisel gökkuşağı”na benziyor. Ama topraklarımızdaki o dillerden düşmeyen çeşitliliği tanımadan onu korumak imkansız. Daha önce tespit etmediğimiz ve kayıt altına almadığımız bir bitki türünü yok olmaktan nasıl koruyabiliriz ki?
Türkiye’nin biyoçeşitlilik haritası tamamlanıyor
İşte Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi (UBENİS), bundan tam 7 yıl önce bu amaçla yola çıkmıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliğindeki proje kapsamında 81 ilde sürdürülen çalışmalarda artık son etaba girilmiş durumda. Çanakkale, Manisa ve Hakkari gibi son birkaç ilde de araştırmaların tamamlanmasının ardından Türkiye’nin “biyoçeşitlilik haritası” da oluşturulmuş olacak.
11 bin 700 bitki türü yaşıyor
UBENİS çalışmaları kapsamında bugüne kadar ülke genelinden toplanan tüm veriler ise “Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı” ile erişime açıldı. Toplam 1 milyon 800 bin veriye ulaşılabilen sistem, kullanıcılara Türkiye’deki biyoçeşitliliğin izini sürme şansı veriyor. Hayvan türlerini de içeren veritabanında en önemli parçayı ise 11 bin 700 tür ile bitki çeşitliliği oluşturuyor.
En çok endemik tür hangi ilde?
Sistem üzerinden ülke sınırlarında yetişen endemik, lokal endemik ya da endemik olmayan bitki sayılarına ve her bir il ya da bölge için nokta ve takson sayısına ulaşılabiliyor. Türkiye’deki tüm canlı türlerinin tam listesinin de bulunduğu Nuh’un Gemisi, tüm veriler toplandığında “bitki çeşitliliği en fazla olan il” ya da “en çok endemik türe sahip bölge” gibi sorulara kesin yanıtın adresi olacak!