Birleşik Arap Emirlikleri’nde kurulacak kapalı tesiste yetiştirilecek domatesler, büyük ölçekli sebze üretiminin çöl ikliminde de mümkün olduğunu kanıtlayacak.
Küresel iklim değişikliği ve kentleşme bir yandan bitkisel üretimin sınırlarını daraltırken, diğer yandan modern tarım teknolojileri daha önce “tarım yapılamaz” denilen yerlerde üretimi mümkün kılmaya devam ediyor. Termal enerji gibi sürdürülebilir teknolojiler bu dönüşümde başrolü oynuyor.
Sebze üretimini ılıman ya da tropikal coğrafyalardan dışarıya taşıyan örneklere bir yenisi Arap yarımadasından ekleniyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de kurulacak kapalı tarımsal üretim tesisi, domates yetiştiriciliğini çöl iklimine taşımayı hedefliyor.
7 bin metrekarede topraksız üretim
Dünyanın en genç “megakent”leri arasında olan Abu Dabi aslında geniş bir çöl üzerine kurulu bir şehir. Dubai merkezli Madar Farms ile birlikte üç firmanın ortaklığında 2020’nin sonuna kadar kurulacağı duyurulan 7 bin metrekarelik tesis, nüfusu hızla 1 milyona yaklaşmakta olan şehrin taze sebze ihtiyacına yönelik üretim yapacak.
Topraksız tarım yöntemiyle ve LED ışıklarının yardımıyla üretim yapılacak bu sıra dışı “çöl çiftliği”, dünyanın en büyük kapalı domates üretim arazilerinden biri olacak. Bitki koruma uygulamalarına gerek kalmayacak tesiste, geleneksel domates seralarına oranla da daha az su kullanılacak.
Çölde de tarımsal büyüme mümkün
Ülkede iki önemli nüfus ve sanayi merkezi olan Abu Dabi ile Dubai arasında yer alacak tesiste günlük hasadı yapılan taze ürünler hızla bu iki merkezdeki tüketicilere ulaştırılabilecek. Çölün ortasında ve endüstriyel alanlarda da tarımsal büyümenin mümkün olduğuna dikkat çeken Madar Farms Genel Müdürü Abdulaziz Al Mulla, “Bu proje ayrıca su verimliliğini arttırmak ve gıda ithalatına bağımlılığı azaltmak gibi ülke hedefleriyle de uyumlu” diye konuşuyor.