tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.3.2020

Domates üretimi çöllere taşınıyor

Domates üretimi çöllere taşınıyor

Birleşik Arap Emirlikleri’nde kurulacak kapalı tesiste yetiştirilecek domatesler, büyük ölçekli sebze üretiminin çöl ikliminde de mümkün olduğunu kanıtlayacak.

Küresel iklim değişikliği ve kentleşme bir yandan bitkisel üretimin sınırlarını daraltırken, diğer yandan modern tarım teknolojileri daha önce “tarım yapılamaz” denilen yerlerde üretimi mümkün kılmaya devam ediyor. Termal enerji gibi sürdürülebilir teknolojiler bu dönüşümde başrolü oynuyor.

Sebze üretimini ılıman ya da tropikal coğrafyalardan dışarıya taşıyan örneklere bir yenisi Arap yarımadasından ekleniyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de kurulacak kapalı tarımsal üretim tesisi, domates yetiştiriciliğini çöl iklimine taşımayı hedefliyor.

7 bin metrekarede topraksız üretim

Dünyanın en genç “megakent”leri arasında olan Abu Dabi aslında geniş bir çöl üzerine kurulu bir şehir. Dubai merkezli Madar Farms ile birlikte üç firmanın ortaklığında 2020’nin sonuna kadar kurulacağı duyurulan 7 bin metrekarelik tesis, nüfusu hızla 1 milyona yaklaşmakta olan şehrin taze sebze ihtiyacına yönelik üretim yapacak.

domates-uretimi-collere-tasiniyor1.jpg

Topraksız tarım yöntemiyle ve LED ışıklarının yardımıyla üretim yapılacak bu sıra dışı “çöl çiftliği”, dünyanın en büyük kapalı domates üretim arazilerinden biri olacak. Bitki koruma uygulamalarına gerek kalmayacak tesiste, geleneksel domates seralarına oranla da daha az su kullanılacak.

Çölde de tarımsal büyüme mümkün

 Ülkede iki önemli nüfus ve sanayi merkezi olan Abu Dabi ile Dubai arasında yer alacak tesiste günlük hasadı yapılan taze ürünler hızla bu iki merkezdeki tüketicilere ulaştırılabilecek. Çölün ortasında ve endüstriyel alanlarda da tarımsal büyümenin mümkün olduğuna dikkat çeken Madar Farms Genel Müdürü Abdulaziz Al Mulla, “Bu proje ayrıca su verimliliğini arttırmak ve gıda ithalatına bağımlılığı azaltmak gibi ülke hedefleriyle de uyumlu” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.