tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

6.2.2020

Bir ülke daha glifosata hayır dedi

Bir ülke daha glifosata hayır dedi

Dünya tarımında en yaygın kullanılan herbisiti ilk yasaklayan ülke Avusturya’dan sonra Lüksemburg da aynı yönde adım attı.

Tarımda kullanılan zirai ilaçların insan sağlığına ve çevreye doğrudan ya da dolaylı etkileri yıllardır süren bir tartışma konusu. Türkiye’de özellikle son dönemde bu konuda ciddi bir bilgi kirliliği yaşansa da, aşırı ya da bilinçsiz ilaç kullanımının her iki açıdan da olumsuz etkiler yarattığı bir gerçek.

Aynı şekilde, tarım arazilerinde geçmişte yaygın olarak kullanılan kimi ürünler, uzun vadede neden olduğu zararların fark edilmesinden sonra tarım sahnesinden çekilmişti. Ancak bugün itibariyle dünya genelinde en çok kullanılan kimyasal içerik olan glifosat üzerine yaşanan benzeri tartışmalar hararetli şekilde devam ediyor. 

“Muhtemel kanserojen madde” olarak tanımlanıyor

Yabani otların ve zararlıların ürünlere etkisini azaltmak için kullanılan bir herbisit çeşidi olan glifosat. 2015 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından “muhtemel kanserojen bir kimyasal madde” olarak tanımlanmıştı. Pek çok ülkede halen bitki korumanın en önemli parçası olan glifosatın kullanımına 2017 yılında Avrupa Birliği’nin aldığı kararıyla 5 yıl daha süreyle izin verildi.

bir-ulke-daha-glifosata-hayir-dedi1.jpg

İlk yasaklayan AB üyesi Avusturya

Ancak ne glifosatın etkileri üzerine araştırmalar ne de kamuoyundaki tartışmalar AB’nin kararının ardından son buldu. Üye ülkelerden Avusturya 2 Temmuz 2019 tarihinde glifosatı yasaklayan ilk ülke oldu. Geçtiğimiz Eylül ayında ise Almanya’da Çevre Bakanı’nın yaptığı açıklamayla, Almanya’nın da 2023 yılında glifosat kullanımını tamamen durduracağı bildirildi.  

30 Haziran son tarih

Avusturya ve Almanya’nın ardından Lüksemburg da 1 Şubat itibariyle kanserojen olduğu düşünülen glifosatın pazarlama iznini geri çektiğini duyurdu. Glifosatın 2020 sonuna kadar 3 aşamada yasaklanacağı belirtilirken, stoklarının tüketilmesi için 30 Haziran son tarih olarak belirlendi. Ürünün kullanımı için 31 Aralık 2020’ye kadar ek süre tanıyacak olan Lüksemburg, 31 Aralık’tan sonra ürünü piyasadan tamamen kaldıracak.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.