Antalya’da kurulan Kadın Çiftçi Akademisi tarımın farklı alanlarında uzman kadın üreticiler yetiştirecek.
Kadınların ekonomik yaşama daha çok katılması her toplumsal eşitlik hem de her bir sektörün gelişimi için büyük önem taşıyor. Aynı durum “görünmez” kadın emeğinin yoğun olduğu tarım için de farklı bir boyut taşıyor. Uzman kadın üreticilerin bitkisel üretime sunduğu katkılar tarımın çehresini değiştiren güçlü bir etki yaratıyor.
Antalya’da kurulan Kadın Çiftçi Akademisi bu dönüşümü gerçekleştirecek girişimlerden birisi olarak Aralık ayının sonunda eğitimlerine başladı. Türkiye’de bir ilk olan akademi, haftada iki gün olmak üzere toplam 75 saatlik eğitim programıyla kadın üreticilere tarımsal uzmanlık kazandırmayı hedefliyor.
İlk mezunları Nisan ayında verecek
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Antalya Ticaret Odası Başkanlığı, Akdeniz Üniversitesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu ve Döşemealtı Belediyesi’nin işbirliğiyle kurulan akademinde Aralık’ta başlayan ilk eğitim dönemi önümüzdeki Nisan ayında sona erecek.
İşte eğitimi verilecek uzmanlık alanları
Kadın Çiftçi Akademisi’nde eğitimi verilecek disiplinler arasında İyi Tarım uygulamaları, tarımsal işletmecilik, pazarlama ve satış becerileri, çiftçi örgütlenmeleri, temel e-ticaret, kişisel değer kazanımları, hijyen ve paketleme yer alıyor. Eğitimleri verecek kadroda ise Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli, reel sektör temsilcileri ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği üyeleri bulunuyor.
Üretilen ürünlerin pazarlaması yapılacak
Proje sonunda katılımcılara sertifika verileceğini ve ürettikleri ürünleri pazarlama olanağı sunulacağını söyleyen Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, “Bu proje kadın üreticilerin ekonomiye ve toplumsal hayata güçlü biçimde katılmaya yönelik önemli bir eğitim süreci olacak” diye konuşuyor.