tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

9.1.2020

Tarımsal borçlara yeni düzenleme geldi

Tarımsal borçlara yeni düzenleme

Tarımsal üreticilerin borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili yasa tasarısı TBMM’de kabul edildi. İşte ayrıntılar:

Artan maliyetler ve hastalık-zararlı sebebiyle yaşanan kayıplar nedeniyle zor günler geçiren pek çok üretici, tüm bu sorunların üzerine bir de borç döngüsünün yarattığı kaygıları yaşıyor. Bu yıl özellikle de zorlu hava koşullarının vurduğu Akdeniz bölgesi başta olmak üzere, üretimin olduğu her yerde üreticilerin mevcut borçlarının yeniden düzenlenmesi yönündeki talebini duymak mümkün.

Bu kaygıları bir ölçüde dindirme amacıyla geçtiğimiz günlerde TBMM’ye getirilen yasa tasarısı Mecliste kabul edilerek yürürlüğe girdi. Tasarıya göre üreticilerin borçları nedeniyle ortaya çıkan faizin yarısı devlet tarafından karşılanacak. Belirlenen Çiftçi Yapılandırma ile üreticilerin borçlarını kapatması için ise 5 yıl vade olanağı tanınacak.

3 yıldan eski borçları kapsamıyor

Borçların yeniden yapılandırılması kararı, Ziraat Bankası veya Tarım ve Kredi Kooperatifleri’ne kredi muaccel borcu olan üreticileri kapsıyor. Yapılandırmadan yararlanabilecek üreticilerin mevcut borcu tarımsal faaliyette kullanıyor olması gerekiyor. 31 Aralık 2016’den daha eski bir tarihten beri ödenmeyen borçlar ise düzenleme kapsamına alınmayacak.

tarimsa-borclara-yeni-duzenleme-geldi2.jpg

Ödemeler 5 yıla bölünecek

Borcun ödenmediği tarihten yapılandırma tarihine kadar geçen zaman için yüzde 3 faiz oranı belirlendi. Faizin yarısı Hazine Müsteşarlığı ödeneğinden karşılanacak, üretici ise tarımsal cari faiz oranının yarısını ödeyecek. İlk taksit ödemesi başvuruların başladığı tarihte yapılacak ve borçlar her yıl birer kez olmak üzere 5 yılda ödenebilecek.   


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.