Tarımsal üreticilerin borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili yasa tasarısı TBMM’de kabul edildi. İşte ayrıntılar:
Artan maliyetler ve hastalık-zararlı sebebiyle yaşanan kayıplar nedeniyle zor günler geçiren pek çok üretici, tüm bu sorunların üzerine bir de borç döngüsünün yarattığı kaygıları yaşıyor. Bu yıl özellikle de zorlu hava koşullarının vurduğu Akdeniz bölgesi başta olmak üzere, üretimin olduğu her yerde üreticilerin mevcut borçlarının yeniden düzenlenmesi yönündeki talebini duymak mümkün.
Bu kaygıları bir ölçüde dindirme amacıyla geçtiğimiz günlerde TBMM’ye getirilen yasa tasarısı Mecliste kabul edilerek yürürlüğe girdi. Tasarıya göre üreticilerin borçları nedeniyle ortaya çıkan faizin yarısı devlet tarafından karşılanacak. Belirlenen Çiftçi Yapılandırma ile üreticilerin borçlarını kapatması için ise 5 yıl vade olanağı tanınacak.
3 yıldan eski borçları kapsamıyor
Borçların yeniden yapılandırılması kararı, Ziraat Bankası veya Tarım ve Kredi Kooperatifleri’ne kredi muaccel borcu olan üreticileri kapsıyor. Yapılandırmadan yararlanabilecek üreticilerin mevcut borcu tarımsal faaliyette kullanıyor olması gerekiyor. 31 Aralık 2016’den daha eski bir tarihten beri ödenmeyen borçlar ise düzenleme kapsamına alınmayacak.
Ödemeler 5 yıla bölünecek
Borcun ödenmediği tarihten yapılandırma tarihine kadar geçen zaman için yüzde 3 faiz oranı belirlendi. Faizin yarısı Hazine Müsteşarlığı ödeneğinden karşılanacak, üretici ise tarımsal cari faiz oranının yarısını ödeyecek. İlk taksit ödemesi başvuruların başladığı tarihte yapılacak ve borçlar her yıl birer kez olmak üzere 5 yılda ödenebilecek.