tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.12.2019

Şekerpancarı yeni yıla sürprizsiz giriyor

Şekerpancarı yeni yıla sürprizsiz giriyor

Yeni sezonda pancar şekeri ve Nişasta Bazlı Şeker’de (NBŞ) üretim kotaları ve fabrikalara ayrılan üretim paylarında ciddi bir değişim gözlenmiyor.

2020-2021 pazarlama yılına ait şeker kotaları belirlendi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre ülke genelinde yeni sezonda şeker üretim kotası geçtiğmimiz yıl olduğu gibi 2 milyon 700 bin ton olacak.

Şeker kotalarının fabrikalara göre dağılımı da 2019-2020 sezonundan farklı bir tablo taşımıyor. Üretimdeki en büyük pay 935 bin 100 tonluk A kotası ile Türkiye Şeker Fabrikaları’na (TÜRKŞEKER) ait. TÜRKŞEKER’i 435 bin ton ile Konya Şeker Fabrikası ve 328 bin ton ile Kayseri Şeker Fabrikası takip ediyor.

NBŞ kotası aynı kaldı

Şekerpancarı üreticilerinin merakla beklediği bir diğer açıklama ise Nişasta Bazlı Şeker’in (NBŞ) pazardaki payının ne olacağıydı. Geçtiğimiz yıl itibariyle yüzde 5’ten yüzde 2,5’e indirilen NBŞ kotası yeni yılda da yüzde 2,5 olarak kalacak. 67 bin 500 ton olarak belirlenen NBŞ kotasının yarısı glukoz olarak kullanılacak.

sekerpancari-yeni-yila-surprizsiz-giriyor1.jpgÖzelleştirmeler kotalara nasıl yansıdı?

2018 yıılnda 13 şeker fabrikasının özelleştirilmesiyle birlikte geçmişte bu fabrikaları bünyesinde bulunduran TÜRKŞEKER’in üretim payı 2018’e oranla 578 milyon ton düşmüş oldu. Turhal Şeker Fabrikası’nı satın alan Kayseri Şeker Fabrikası’nın toplam kotası buradaki üretimle birlikte 428 bin tona ulaşacak.

2018’de 95 bin ton şeker kotasına sahip olan ve aynı yıl Safi Katı Yakıt şirketine satılan Çorum Şeker Fabrikası’nın bu sezonki kotası da 95 bin tonda kalmış durumda. Doğuş Gıda’nın Yozgat Şeker Fabrikası’nı satın alan Doğuş Gıda’ya geçen sezon olduğu gibi 115 bin ton kota ayrıldı.

2 fabrikada artış, birinde düşüş

Geçtiğimiz sezona göre 2 fabrikada üretim kotası arttırılırken tabloda 1 fabrikanın ise düşüşe geçtiği gözleniyor. Buna göre 2020-2021 sezonunda Adapazarı Şeker Fabrikası 67,8 yerine 69,5 bin, Kütahya Şeker Fabrikası 43,7 yerine 45,4 bin, Amasya Şeker Fabrikası ise 79,4 bin yerine 75,4 binlik A kotası ile üretim yapacak.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.