Adana’da sağanak yağış yalnızca ilçe merkezlerini değil üretim alanlarını da vurdu. 123 bin dekar tarım arazisini sular altında bırakan taşkınların yarattığı hasarı tamir etmek uzun sürecek.
Bu hafta yaşanan sağanak yağış ve sel nedeniyle zor günler geçiren Akdeniz bölgesinde afetin tarım arazilerinde yarattığı bilanço ortaya çıkmaya başladı. Başta Adana olmak üzere Mersin ve Antalya’nın doğusunda ilçe merkezlerinde su baskınları yaşanırken, sulama kanallarındaki taşkınların üretim alanlarında yarattığı tahribatın yaralarını sarmak uzun süreceğe benziyor.
Adana’da hafta başında başlayan ve kısa sürede afet boyutuna ulaşan sağanak yağmur, metrekare başına 300 kg ile ilde son 56 yılın en şiddetli yağışı olarak ölçüldü. Çukurova, Yüreğir, Karataş, Ceyhan, Seyhan ve Sarıçam’da meyve bahçelerini ve buğday arazilerinde etkili olan taşkınlara karşı üreticilerin kendi çabalarıyla müdahaleleri yetersiz kaldı.
Mevsimlik tarım işçilerine yardım
İlde toplam 123 bin 151 dekar tarım arazisini sular altında bırakan afetten ilk elden etkilenenler ise çadırlarla konaklayan mevsimlik tarım işçileri oldu. Yaklaşık 15 bin tarım işçisi ailenin bulunduğu 4 il ilde afet mağdurları için yardım çağrısı yapılırken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum üreticilerin karşı karşıya olduğu zararın tespiti için incelemelerin başlatıldığını açıkladı.
Yeniden sağanak ve kar uyarısı
Adana’da hem kentsel hem de kırsal alanlarda sular henüz tamamıyla çekilmemişken Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden bir yağış uyarısı daha geldi. Adana ve Mersin’de bu geceden başlayarak 1 gün süreyle etkili olacak şiddetli yağmur sonucu metrekareye 51-100 kg civarında yağış düşmesi bekleniyor. Vatandaşlar muhtemel sel ve su baskınına karşı uyarılırken, Doğu Akdeniz’in iç kesimlerimdeki bin metreden yüksek bölgelerde de yoğun kar yağışına karşı dikkatli olunması söyleniyor.