tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.11.2019

Patateste karantina günleri destekle aşılacak

Patateste karantina günleri destekle aşılacak

Patates siğili hastalığı nedeniyle arazisi karantina altına alınan üreticilere yönelik destek ödemesi yapılacak.

Türkiye’de patates tarımının en önemli merkezi Nevşehir başta olmak üzere Orta Anadolu’da bu yıl üreticilerin “siğil hastalığı”nın kara bulutları dolaşıyor. 3 yıl önce yaşattığı kayıpların ardından bölgede yeniden yaygınlık kazanan hastalık geniş çapta bir alanı etkilerken, üretimden çıkan arazilerin yarattığı boşluk üretim rakamlarında hissediliyor.

Nevşehir’de hastalığın görüldüğü araziler karantinaya alınmasının yanı sıra bulaşık arazilerin çevresinde de patates ekimi yasaklanmıştı. Üreticiler bitkisel üretim yapılabilen alanlarda tavsiye edilen alternatif ürünlere yönelmeye başlamışken, denetimlerin sürdüğü atıl arazilerde ise karantina süresi uzadıkça üreticilerin mağduriyeti de artıyor.

Dekar başına 110 TL

Bu mağduriyeti bir parça giderecek karar ise bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Patates Siğili Görülen Alanlar ile Güvenlik Kuşağında uygulanacak Desteğe İlişkin Tebliği”ne göre hastalık nedeniyle ekim yasağı getirilen alanlar için dekar başına 110 TL destek ödemesi yapılacak.

patateste-karantina-gunleri-destekle-asilacak1.jpg

Destekten kimler faydalanabilecek?

Patates siğili ile bulaşık alanlarda 3 yıl boyunca alternatif ürün olarak patates ve Solanaceae familyasına ait bitkilerle toprak parçası taşıyacak yumrulu bitkiler, fide ve fidan gibi üretim materyalleri dışındaki bitkisel ürünleri yetiştiren ya da nadas uygulayan üreticiler destekten yararlanabilecek.

Aynı şekilde, oluşturulan güvenlik kuşağında  yine 3 yıl boyunca patates, tohumluk, fide ve fidan dışında diğer tüketim amaçlı alternatif ürün yetiştiren ya da nadas uygulaması yapan üreticiler de destek kapsamına alındı.

Üç yılı kapsıyor

Destekler, 2019 yılından itibaren 3 yıllık ekim-dikim ve nadas uygulaması dikkate alınarak “3 yılda bir” ödeme planı çerçevesinde 2019 yılı içinde ödenecek. Başvuru süresi 25 Kasım gününe kadar sürecek desteklerden faydalanabilmek için üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olması gerekiyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.