tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.10.2019

Kuraklığa karşı bilinçli tarım enstitüsü geliyor

Kuraklığa karşı bilinçli tarım enstitüsü geliyor

Tarımı bekleyen kuraklık tehlikesine karşı doğru tarımsal uygulamaları yaygınlaştırmak için İzmir’de Bilinçli Tarım Enstitüsü kurulacak.

Küresel iklim değişikliğinin getirisi olan sorunlara karşı yakın geleceğe doğru şekilde hazırlanmak insanlığın şu anda önünde duran en acil görev. Bu görevden uluslararası birliklerden tek tek bireylere değin herkese pay düşüyor. Sektör anlamında ise belki de en önemli sorunluluk tarım ve gıda alanına düşüyor.

Bitkisel üretimi bekleyen su krizi ve kuraklık tehlikesine karşı tarımın en büyük mücadele aracı ise bilgi ve teknoloji. Ancak bunun için hem bilgiyi yayabilmek hem de teknolojiyi doğru yönde kullanabilmek gerekli. İzmir’de hayata geçmeye hazırlanan “Bilinçli Tarım Enstitüsü” işte tam da bu ihtiyacı karşılamayı hedefliyor.

İklim krizine karşı eğitim merkezi olacak

Enstitü projesi, Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 programı çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Doğa Esaslı Çözümler” projesinin en önemli parçasını oluşturuyor. 2,3 milyon Euro tutarında bir hibeyle başlatılan projenin ilk hedefi iklim krizi konusunda kamuoyunu bilgilendirmek.

kurakliga-bilincli-tarim-enstitusu-geliyor1.jpg

Aynı kapsamda kurulması tasarlanan “Sasalı İklime Duyarlı Tarım Eğitim ve Araştırma Enstitüsü” için ise ihale süreci 16 firmanın katılımıyla başladı. İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın doğu bölümünde 15 bin metrekarelik bir alanda inşa edilecek enstitünün 9 ay sürecek inşasına ihale değerlendirme sürecinin tamamlanmasından sonra başlanacak.

Topraksız ve dikey tarım uygulanacak

Enstitüde eğitim salonu, laboratuar ve kütüphanenin yanı sıra 3 adet uygulama serası da yer alacak. İklim değişikliğinin etkilerine dair farkındalık sağlanmasını amaçlayan programlarda kuraklığa karşı alınması gereken önlemlerle birlikte topraksız tarım ve dikey tarım teknikleri da anlatılacak. Enstitünün en ilgi çekici yeri ise BiyoBulvar. Doğa esaslı çözümlerin uygulamalı olarak anlatılacağı bu “eğitim yolu”nda tarımsal su yönetimi için örnek modeller yer alacak.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.