tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.10.2019

Dolu mağduru sarımsağa ithalat müdahalesi

Dolu mağduru sarımsağa ithalat müdahalesi

Hava koşulları nedeniyle ciddi kayıpların yaşandığı sarımsakta fiyatlar bir süredir el yakıyor. Ticaret Bakanlığı’nın sarımsakta gümrük vergilerini düşürme kararı ise sorunu ithalat yoluyla çözmeyi amaçlıyor.

Türkiye geçtiğimiz birkaç yılın aksine, aşırı sıcaklar ve kuraklığın sözünün pek edilmediği bir yaz mevsimini geride bıraktı. Ancak hava koşulları bu kez sürprizini sona sakladı pek çok bölgede etkili olan sıcak havalar adeta yazın süresini uzattıkça uzatmış oldu. Ta ki Ekim ayına kadar!

Dünden bu yana Türkiye’nin batısında etkili olan yağışlar ve hızla serinleyen hava artık sonbaharın gecikmeli de olsa geldiğini işaret ediyor. Ancak Batı Karadeniz’de Temmuz ve Eylül aylarında yaşanan yağmur ve dolu yağışları, tarım arazilerinde yarattığı kayıplarla aslında çoktandır tüm tüketicileri dolaylı olarak etkiliyor.

Kilosu 70 TL’ye ulaştı

Bölgede yağışların etkilediği ürünlerin başında ise sarımsak geliyor. Türkiye’nin en önemli sarımsak üreticisi olan Kastamonu-Taşköprü’de dolu nedeniyle yaşanan kayıplar sarımsakta rekolteyi ciddi oranda düşürdü. Geçtiğimiz ay içinde fiyatı yüzde 42 oranında artarak kilosu 70 TL’ye kadar ulaşan sarımsak Eylül ayının zam şampiyonu olmuştu.

dolu-magduru-sarimsaga-ithalat-mudahalesi1.jpg

Gümrük vergileri indirildi

Sarımsakta yaşanan arz ve fiyat krizine karşı müdahale ise bugün itibariyle Ticaret Bakanlığı’ndan geldi. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararla sarımsak ithalatında uygulanan gümrük vergileri düşürüldü. Buna göre, kurutulmuş sarımsakta ton başına gümrük değeri 3 bin dolardan 2 bin dolara, diğer sarımsak ürünleri için ise 4 bin dolardan 3 bin dolara indi.

İran’dan ithalat başladı

Eylül ayının sonlarında başta İran olmak üzere yurtdışından ithal edilen sarımsaklar daha ucuz fiyatlara pazarlarda yer almaya başlamıştı. Çin menşeli sarımsakların da etkin olduğu piyasada, Ticaret Bakanlığı’nın ithalat yollarının genişletilmesi kararıyla birlikte iç pazarda fiyatların önümüzdeki günlerde düşmesi öngörülüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.