tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.7.2019

Fındıkta fiyatlar beklentileri karşıladı mı?

Fındıkta fiyatlar beklentileri karşıladı mı?

Yeni sezonda Giresun fındığının fiyatı 17 TL, levant fındığın fiyatı ise 16,5 olarak belirlendi.

Son birkaç yılı kalite ve fiyat sorunlarıyla geçiren fındıkta üreticilerin uzun süredir merakla beklediği taban fiyatları açıklandı. Buna göre kaliteli kabuklu Giresun fındığının taban fiyatı kilogram başına 17 TL, Levant fındığın taban fiyatı ise 16,5 olacak.

Ziraat odalarından farklı yorumlar

Serbest piyasada fiyatların 11-12 TL bandına gerilediği bir noktada 17 TL’nin iyi bir fiyat olduğunu söyleyen Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “Üreticilerin ürünlerini açıklanan bu fiyatın altında satmamaları gerekiyor” uyarısını yaptı. Fındığın maliyetinin 14,2 TL olduğunu söyleyen Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, “Fiyat talebimiz olan 18-20 TL’nin altında kalmış olsa da buna yakın bir rakam” yorumunu yaparken, Samsun Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ise, “Ziraat Odalarının maliyet raporu ortalama 14,5 TL iken 16,5 TL olarak açıklanan fiyatı üreticilerimizin takdirine bırakıyorum” diye konuştu.

Geçen yıla göre 2,5 TL'lik artış

Açıklanan fındık fiyatları son 2 sezonla karşılaştırıldığında ise önemli bir artışa işaret ediyor. 2017 yılında Giresun fındığı 10,5; Levant fındık ise 10 TL’den alınmıştı. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında açıklanan fiyatlar ise Giresun fındığı için 14,5; Levant fındık için ise 14 TL’ydi. Bu yıl alım fiyatlarında yaşanan artışın ardındaki en temel neden ise özellikle döviz kriziyle birlikte büyük oranda artan girdi maliyetleri.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.