tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.4.2012 10:44:20

Kayısı örtü altına giriyor

Malatya’da kayısı türlerini serada yetiştirme fikri olumlu sonuçlar veriyor. Bölgenin geleneksel tarım ürünü olan kayısının kapalı alandaki performansını gözlemlemek için geçtiğimiz yaz aylarında İnönü Üniversitesi’nin girişimleriyle kurulan seralarda yerli ve ithal kayısı türleri dikilmişti.

Açık saha bahçe ortamında en erken mart ayı sonlarında çiçeklenmeye başlayan kayısı ağaçlarının aksine, seraya dikilen ağaçlar Mart ayının henüz ortalarında pembe çiçeklerini ortaya dökmeye başladı. Aynı arazide açık sahada duran meyvelerin çağla aşamasına geldiği tarihte, sera meyvesinin hasadının başlayacağı tahmin ediliyor.

Sera ortamına alınan türlerin yüzde 80’ini Dilbay ve Hasanbey isimli yerli çeşitler oluşturuyor. Bunların yanı sıra Ninfa ve Tyrinte gibi rağbet gören ithal kayısı çeşitleri de sera ortamında erkenci bir performans sergiliyor.

Bahçe kayısılarıyla aynı hava ve toprak koşullarında, yalnızca onların hemen yanına kurulan serada bulunan meyvelerde gözlenen erkencilik, Malatya’daki araştırmacıları ve üreticileri sevindirdi. Şimdi ise sera kayısıcılığının ticari değerinin ne ölçüde olacağı tartışılıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.