tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.7.2019

Çay bahçelerinin yeni sakini fark yaratıyor

Çay bahçelerinin yeni sakini fark yaratıyor

Çayda yaşanan fiyat artışı girdi maliyetlerinden mustarip üreticileri rahatlatacak mı bilinmez; ama çay bahçesini söküp diktikleri yeni ürünlerden yüksek kâr eden üreticilerin sayısı artıyor.

İki yıl önce patates ve soğan ile başlayan fiyat artışları, 2018’de dövizde yaşanan tırmanışla birlikte ise neredeyse tüm tarımsal ürünleri etkisi altına aldı. Tüm bu süreçten en az etkilenen ürünlerin başında ise çay ve onun değişmez eşlikçisi şeker geliyordu.

Ancak fiyat artışının bir ölçüde durulduğu şu günlerde çay ve şekere 1,5 yıl aradan sonra gelen ani zam hem üretici hem de tüketicilerin gündemine düştü. ÇAYKUR’un kuru çay fiyatlarını yüzde 15 attırması tüketicinin tepkisine neden olsa da, yükselen maliyetlerden mustarip üreticiler için gecikmiş ancak doğru bir karar olarak yorumlandı.

Çay bahçelerine alternatif aranıyor

Ancak bu fiyat artışı, çay üreticisinin sorunlarını kısa vadede çözmeye yeterli olacağa benzemiyor. Tıpkı fındıkta son yıllarda yaşanan sarsıntılar gibi, Doğu Karadeniz’in diğer marka ürünü çayda da üreticiler düşen gelirlere karşı alternatifler aramaya başladı. Eski fındık ve çay bahçelerinin en sık rastlanan yeni “sakin”lerinden biri de yabanmersini.

cay-bahcelerinin-yeni-sakini-fark-yaratiyor1.jpg

Likapa ya da maviyemiş adıyla da bilinen yabanmersini tarımında başarı yakalayan Rizeli üreticilerden biri de İhsan Pehlivanlar. Pazar ilçesinde 650 metrekarelik arazisindeki çay bahçesini söküp yerine kendi ürettiği yabanmersini fidanları diken Pehlivanlar, yoğun emek ve bilgiyi birleştirince fark yaratmayı başarmış.

Kilosu 28’den alıcı buluyor

2009 yılında emekli olduktan sonra İstanbul’dan memleketi Pazar’a dönerek yabanmersini üreticiliğine soyunan Pehlivanlar, kısa sürede yılda 2 ton ürün almaya başlamış. Kilosunu 28 TL’den satışa sunduğu yabanmersininin çaya oranla çok daha kârlı bir ürün olduğunu söyleyen Pehlivanlar, “40 günlük bir hasat süresinde talep edilen miktar kadar, yavaş yavaş ve yorulmadan hasat yapıyoruz” diyor.

Farklı ürünler denemeliyiz

Geçtiğimiz yıl bahçesinde yaşanan zararlı sorununa karşın 1 ton ürün alıp 22 TL’den satabildiğini belirten Pehlivanlar, “Çay bizim olmazsa olmaz ürünümüz, ama muhakkak farklı ürünler de denemeliyiz. Tüm zamanımı yabanmersini için harcıyorum. Her yıl bahçemde gösterdiğim ilerleme beni çok mutlu ediyor” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.