tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.6.2019

30 Haziran ve bir dilekçe

30-haziran-ve-bir-dilekce1.jpg

Bundan tam 83 yıl önce Atatürk’ün Mersin’de 35 üreticiyle ortaklaşa yazdığı bir dilekçe, Türkiye’de kooperatifçiliğin tarihinde çok özel bir anlam taşıyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tarım değişen ürün deseni, gelişen teknolojiler ve mevcut politikalar çerçevesinde sürekli bir dönüşüm içinde. Ancak tüm bu zorunlu dönüşüme karşın değişmeyen bir şey var; o da üreticilerin birlikte hareket etmesine, yani kooperatiflere duyulan ihtiyaç.

Anadolu topraklarında tarımın kooperatifçilik anlayışıyla tanışması Cumhuriyet ile birlikte oldu. Buradaki en önemli pay ise Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ait. İlk olarak 1929 yılında Zirai Kredi Kooperatifleri Kanunu ile teşvik edilmeye başlayan kooperatif örgütlenmesinin ilk örnekleri de aynı yıl verilmeye başladı.

Büyük yurt gezisi ve kooperatif yasası

Ancak tarımdaki mevcut alışkanlıklar ve sosyal koşullar bu alanda çok hızlı bir gelişmenin önünde engel olarak duruyordu. Atatürk’ün 1931 yılında yaptığı yurt gezisinin belki de en önemli teması kooperatifçiliğin özendirilmesi ve çalışmaların hızlandırılmasıydı.

Türkiye’nin kooperatifçilik tarihinde dönüm noktalarından biri ise 1935 yılında kabul edilen Tarım Satış Kooperatifleri ve Tarım Kredi Kooperatifleri Kanunu. Bu yasal düzenlemeler bugün başlıca tarımsal kurumlardan biri olan Tarım Kredi Kooperatifleri’nin de başlangıç noktasını oluşturuyor.

30-haziran-ve-bir-dilekce2.jpg

36 imzanın birisi Atatürk’e ait

30 Haziran 1936 tarihi ise, kooperatifçiliğin gelişmesi verilen tüm bu emeklerin arasında çok özel bir anlam taşıyor. Bu tarihte Atatürk, o zamanki adıyla İçel olan Mersin’de bulunan Tekir Çiftliği’nde köylülerle bir araya geliyor ve çiftlik civarındaki üreticilerle bir tarım kredi kooperatifi kurulması için ortaklaşa bir dilekçe hazırlıyor. Atatürk’ün imzasıyla birlikte 35 üreticinin de imzasını taşıyan dilekçede şunlar yazıyor:

Silifke Ziraat Bankasına,

Merkezi Tekir Çiftliği olmak ve Arkarası, Persenti, Avşar, Karadedeli, Tekir, Tekirkoyuncu, Türkmenli, Türmenaşağı, Tozara Köyleri'ni de ihtiva etmek üzere mıntıkanızda 2836 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri Kanununa uygun bir tarım kredi kooperatifi kurmak istiyoruz. Dileğimiz bankanızca da muvafık görüldüğü takdirde imzalanmak üzere altı nüsha ana mukavelenamenin Ekonomi Bakanlığı'nca tasdik ve noterlikçe tescil muamelelerinin ifası için gereğinin yapılmasını dileriz.”

Bu dilekçenin kabul edilmesiyle Temmuz ayında kurulan Atatürk Tekir Tarım Kredi Kooperatifi bugün halen Silifke’de faaliyetini sürdürüyor. Tarımda kooperatifleşme konusunda, aradan geçen 83 yıl içinde atılan ya da atılmayan tüm adımlara ve bundan sonrasına dair alınması gereken sorumluluklara dair düşünmek ise bizlere elbette ki bizlere düşüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.