tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.4.2019

İhraç ürünlerinde fumigasyon dönemi başlıyor

İhraç ürünlerinde fumigasyon dönemi başlıyor

İhracatta artan geri iade vakaları nedeniyle domates, biber ve çilek gibi ürünlerde zararlı mücadelesi ve sevkiyat uygulamalarına yeni önlemler getirildi.

Rusya’ya ihraç edilen sebze ürünlerinin zararlı böcek varlığı nedeniyle geri iade edilmesi son aylarda yeniden sıklaştı. İhracatı sekteye uğratan en önemli zararlıların başında ise Akdeniz meyve sineği geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen eylem planına konu olan meyve sineğine karşı mücadele “fumigasyon” ile hız kazanacak.

Rusya mevzuatına uygun pestisitler kullanılacak

Meyve ve Sebze İhracatı için Bitki Sağlığı ve Karantina Eylem Planı çerçevesinde ilk olarak 153 firmanın ziraat mühendislerine prensibine dayanan fumigasyon yöntemi üzerine eğitim verilmişti. Gazla ilaçlama prensibine dayanan fumigasyon yöntemi 1 Temmuz tarihinden itibaren artık domates, biber ve çileklerde standart uygulama haline geliyor.

Ziraat mühendisi çalıştırılması zorunlu olacak

Rusya kaynaklı toplam bin 423 adet iade bildiriminin olduğu bu ihracat ürünlerinde yine Rusya’nın mevzuatına uygun pestisitler kullanılacak. Bildirimi alan firmaların ürünlerine ise çıkış sayısının yüzde 10’u oranında bitki sağlığı kontrolü yapılacak. Ayrıca üretim, hasat, paketleme ve sevkiyat aşamalarında da gıda güvenliği uygulamalarının yakın takibi için ziraat mühendisi çalıştırılması zorunlu hale geliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.