E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
12.3.2019
Sebzedeki fiyat krizinin merkezinde yer alan ürünlerden patatesin ithalatında 1,5 süreyle gümrük vergisi uygulanmayacak.
Sofraların en değişmez iki ürünü olan soğan ve patateste yüksek fiyatlara karşı bir kez daha ithalatı arttırma yoluna gidiliyor. Ocak ayında soğan ithalatında gümrük vergisinin kaldırılmasının ardından bu kez de patateste 1,5 ay süreyle gümrük vergisiz ithalat yapılacak.
Üst sınır 200 bin ton
Patates ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanması kararı dün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yürürlüğe girdi. İthalatta kota ve tarife kontenjanında patatesin pozisyon değişikliğinin belirtildiği karar gereğince 20 Nisan 2019 tarihine kadar üründe gümrük vergisi sıfırlandı. Tatlı patates çeşitlerinin muaf olduğu yeni karara göre tarife kontenjanı 200 bin ton ile sınırlı.
Bir yılda yüzde 135 zamlandı
İlk olarak geçtiğimiz Haziran ayında soğanda yüzde 200, patateste ise yüzde 100’e ulaşan enflasyona karşı ithalat izinlerinin arttırılması kararı alınmıştı. Sebze fiyatlarında bu kış yaşanan artışla birlikte hem üretici hem de tüketiciyi zor durumda bırakan iki üründe gümrüksüz ithalat konusu yeniden gündeme geldi.
Yılı yüzde 184 oranında enflasyonla kapatan soğanda Ocak ayında alınan gümrük vergisini sıfırlama kararı 28 Şubat'tan 31 Mart'a kadar uzatılmıştı. Tıpkı soğanda olduğu gibi geçici olarak gümrüksüz ithal edilecek patateste bugün itibariyle 1 yıllık enflasyon ise yüzde 135 oranında seyrediyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.