Hastalık ve nematod tehlikesi nedeniyle 25 ilde toplam 141 bin dekarda patates ekimi yasaklandı.
Tüketicilerin yüksek fiyatlardan şikayetçi olduğu patateste üreticiler ise bu yıl hastalık ve zararlılardan muzdarip. Mantar hastalıkları ve nematod zararlısına karşı karantina uygulaması kapsamında 25 ilin farklı bölgelerinde patates ekiminin yasaklandığı duyuruldu.
Ekim yasaklarına dair açıklama TBMM’de Niğde Milletvekili Fethi Gürer’in verdiği soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den geldi. Pakdemirli, karantinaya tabi zararlı organizmaların yaygın şekilde tespit edilmesi üzerine ülke genelinde toplam 141 bin 650 dekarlık patates üretim alanında ekimlerin yasaklandığını açıkladı.
Yasak hangi illeri kapsıyor?
Patates üretiminin merkezlerinden olan Niğde, Nevşehir, Konya ve Aksaray’da belli bölgelerde ekim yasakları başladı. Listede yer alan diğer iller ise Adana, Afyonkarahisar, Amasnya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Iğdır, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Ordu, Sivas, Tokat ve Trabzon.
Kimyasal mücadele şansı yok
Karara yol açan karantina etmeni hastalıklar arasında patates siğili, patates bakteriyel solgunluk, patates kahverengi çürüklüğü, patates halka çürüklüğü ve patates kist nematodları bulunuyor. Bu hastalıklarla tek mücadele yönteminin karantina ve kültürel tedbirlerin alınması olduğunu söyleyen Pakdemirli, ayrıca üretim alanlarında münavebe yapılmasını da önerdiklerini söylüyor.