tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.2.2019

Patates ekimine 25 ilde yasak geldi

Patates ekimine 25 ilde yasak geldi

Hastalık ve nematod tehlikesi nedeniyle 25 ilde toplam 141 bin dekarda patates ekimi yasaklandı.

Tüketicilerin yüksek fiyatlardan şikayetçi olduğu patateste üreticiler ise bu yıl hastalık ve zararlılardan muzdarip. Mantar hastalıkları ve nematod zararlısına karşı karantina uygulaması kapsamında 25 ilin farklı bölgelerinde patates ekiminin yasaklandığı duyuruldu.

Ekim yasaklarına dair açıklama TBMM’de Niğde Milletvekili Fethi Gürer’in verdiği soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den geldi. Pakdemirli, karantinaya tabi zararlı organizmaların yaygın şekilde tespit edilmesi üzerine ülke genelinde toplam 141 bin 650 dekarlık patates üretim alanında ekimlerin yasaklandığını açıkladı.

Yasak hangi illeri kapsıyor?

Patates üretiminin merkezlerinden olan Niğde, Nevşehir, Konya ve Aksaray’da belli bölgelerde ekim yasakları başladı. Listede yer alan diğer iller ise Adana, Afyonkarahisar, Amasnya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Iğdır, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Ordu, Sivas, Tokat ve Trabzon.

Kimyasal mücadele şansı yok

Karara yol açan karantina etmeni hastalıklar arasında patates siğili, patates bakteriyel solgunluk, patates kahverengi çürüklüğü, patates halka çürüklüğü ve patates kist nematodları bulunuyor. Bu hastalıklarla tek mücadele yönteminin karantina ve kültürel tedbirlerin alınması olduğunu söyleyen Pakdemirli, ayrıca üretim alanlarında münavebe yapılmasını da önerdiklerini söylüyor.


Yorumlar
  • Levent KIRCA

    Bu konuyla ilgili yanlış bir anlaşılma olabilir mi acaba? 25 ilde patates dikimi o ilin tamamında yasak değil, bu illerde karantinaya tabi hastalıklardan dolayı, sadece hastalık görülen tarlalarda patates üretimi yasak. Bu 25 ilimizde temiz alanlarda patates üretimi halihazırda yapılmaktadır. Örnek; Niğde, Nevşehir gibi. [https://www.facebook.com/ozbay.dede/posts/2010065939111699]

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.