tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.2.2019

Tarımın altın yılı ne zaman gelecek?

Tarımın altın yılı ne zaman gelecek?

Teknoloji ve ona temposuna ayak uyduranlar tarımın katarını büyük bir hızla geleceğe doğru çekiyor. Onu yakalamak için umudu akılla, aklı da cesaretle kaynaştırmak gerekiyor.

"Ege'de, Orta Anadolu'da ve Güney'de tarım alanlarında altın yıl yaşanıyor. Üzümden patatese, buğdaydan pamuğa kadar her şey şimdiye dek görülmemiş derecede bol... Buğdayları ambarlar almıyor, pamuklar tarlalardan taşıyor, üzümler asmaları kırıyor... Her yerde bolluk, her yerde memnun köylüler görülüyor..."

Bu cümleler 1971 yılına ait bir gazete haberinden... Haberin içinde ise üzüm, pamuk, buğday, karpuz üreticilerinin mutlu fotoğrafları yer alıyor.

Bu söylemler bugünden bakıldığında belki biraz romantik gelebilir. Ancak “altın yıl” tabiri Türkiye’de yalnızca meslek ya da ilgi alanı tarım olanlar değil, hemen hemen herkes için oldukça tanıdık. Kimi yıllarda en azından bazı ürünler ya da bölgelerde üretimin “altın” günlerini yaşadığını söylemek için illa ki iyimser olmaya gerek yok.

Elbette bir de “altın yıl” sözünde karşılık bulan pozitif duygunun tam tersi mevcut… Türkiye’de kimse “tarım bitiyor” sözcüğüne de yabancı sayılmaz. Son yıllarda bu ve benzeri tabirlerin daha da sıklaştığını söylemek mümkün.

Tarihin öğrettikleri

Verilerin gözünden bakıldığında, bugünkü tarımsal üretimden söz ederken cümleler elbette 48 yıl öncesine oranla çok daha büyük sayılarla kuruluyor. Ancak aynı şekilde nüfusun, ihtiyaçların, hatta belki de başarılarla doğru orantılı bir şekilde sorunların da sayısının arttığını unutmamak gerek.

Tarım hem insanlık tarihinin derinliklerine kadar uzanıp hem de bugünkü yaşamın tam merkezinde yer alan belki de en büyük faaliyet. Tarımın bu topraklardaki tarihi için de aynı şey geçerli. Bir an için bu tarihin bütünüyle kayıt altına alınmış olduğunu varsayalım: Karışımıza çıkacak resimde nice altın yıllar, nice kriz dönemleri, ama her zaman kendine bir yol açan tarımın gerçek öyküsünü okumak mümkün olacaktı.

tarimin-altin-yili-ne-zaman-gelecek1.jpg

Ancak gerçek şu ki; Türkiye tarımın şu gün itibariyle Cumhuriyetin ilk yıllarında atılım ya da örneğin 70’li yılların başındaki gibi dönemlerin yarattığı umut verici iklimden uzak. Geleceğe yönelik kaygılar ise yoğun. tarlasera’nın Şubat sayısında incelediği, tarımda geleceğe yönelik projeksiyonlarından çıkan sonuç da bu kaygıları ne yazık ki haklı kılıyor.

Çözülemeyen ya da çözümü hep ertelenen sorunlar “durmak” değil, “geriye düşmek” anlamına geliyor. Çünkü teknoloji ve onun temposuna ayak uyduranlar tarımın katarını büyük bir hızla geleceğe doğru çekiyor. Onu yakalamak için umudu akılla, aklı da cesaretle kaynaştırmak gerekiyor.

İşte o zaman yine, ama belli bir üründe ya da bölgede değil, tarımın bütününde gerçekten bir altın yılın yaşandığını işitmek mümkün olacak.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.