tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.12.2018

Bu serada üretim liselilerden soruluyor

Bu serada üretim liselilerden soruluyor

Zonguldak-Çaycuma’da lise öğrencileri bölgeden topladıkları tohumlarla serada sebze üretimi yaparak tarımsal üretimi deneyimlemenin keyfini yaşıyor.

Genç kesimin tarıma olan ilgisinin hızla azaldığı Türkiye’de tarımla uğraşan nüfusun yaş ortalaması da giderek artıyor. Ancak bu olumsuz tabloya karşın ilham verici örnekler de yaşanmıyor değil. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde 24 lise öğrencisi geliştirdikleri bitkisel üretim projesi ile tarımla buluşuyor.

Nebioğlu beldesinde bulunan Şehit Sacit Olcay Kabaklıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan öğrenciler okul yönetimi ve öğretmenlerinin desteğiyle okullarına ait 500 metrelik sera alanında sebze üretimi yaparak ürettiklerini ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyor.

Dikimden hasada kadar

“Ülkem İçin Üreteceğim” başlıklı proje kapsamında bir araya gelen öğrencilerin ilk işi çevre belde ve köylerden ihtiyaçları olan yerel tohumları toplamak oldu. Serada marul, lahana, ıspanak, brokoli, soğan, domates, biber, patlıcan ve maydanoz dikimi yapan liseliler, gübreleme ve sulamadan hasada kadar tüm süreçlerde aktif olarak rol aldı.

bu-serada-uretim-liselilerden-soruluyor2.jpg

Üretmeyi ve paylaşmayı öğreniyorlar

Öğrencilerin tüm tarımsal uygulamaları öğretmenlerinin yönlendiriciliğinde kendi emekleriyle gerçekleştirdiğini söyleyen okul müdürü Tekin Verim, “Ürünler yetişmeye başlayınca öğrencilerimizin de özgüvenleri arttı ve bunu başarabileceklerine inandılar. Böylece gençlerimiz üretmenin, paylaşmanın ve yardımlaşmanın önemini anlıyor” diyor.

Yeni hedef aromatik bitki yetiştiriciliği

Birinci sınıf öğrencilerinden Sefa Demir, “Serada her gün çalışma yaparak toprak işleme, yabancı ot temizliği, sulama ve havalandırma gibi konularda çok şey öğreniyoruz” diye konuşurken, Tarım Teknolojileri Bahçe ve Tarla Bitkileri öğretmeni Perihan Yücesoy, projede bir sonraki hedefin tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği alanında TÜBİTAK 400 Bilim Fuarı’na katılmak olduğunu söylüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.