tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.10.2018

Yapay zeka ile tarım artık evde de mümkün!

Yapay zeka ile tarım artık evde de mümkün!

Tarım ürünlerinin yetişme koşullarını yapay zeka aracılığıyla optimize etmek için geliştirilen Bireysel Gıda Bilgisayarları, en zor koşullarda en yoğun üretimi yapabilmenin yolunu açacak.

Dijital teknoloji ve yapay zeka (AI) tarımsal süreçlere büyük bir hızla adapte olmaya devam ediyor. ABD’nin Massachussetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) Media Lab’de kurulan Açık Tarım İnisiyatifi (OpenAg), yapay zekanın tarımın sürdürülebilirliği için kullanılması konusunda heyecan verici bir buluşa imza attı.

Tarım ürünleri için özel bir yetişme ortamı sunan “gıda bilgisayarları” OpenAg’in geliştirdiği teknolojinin merkezini oluşturuyor. Bu bilgisayarların çıkış noktası ise, ilk olarak inşaat demirleri ve strafor panellerin yardımıyla oluşturulan kapalı bir üretim alanında, tamamıyla yapay zeka aracılığıyla gerçekleştirilen deneyler oldu.

Zor koşullarda verimin sırrını çözmek için

Dev kutulardan oluşan bu laboratuar ortamında farklı tarım ürünlerinin başta iklim olmak üzere tüm zorlu koşullarda aynı kalitede nasıl yetişebileceği araştırıldı. Isı, ışık miktarı, nem, su ve bitki besinleri gibi üretime dair tüm parametrelerin yapay zeka ile belirlendiği sistemin asıl amacı ise kapalı ortamda ürün yetiştirmek değil, bir ürünün hem en verimli hem de en kaliteli şekilde nasıl yetişebileceğini yapay zeka yöntemiyle kesinleştirmekti.

yapay-zeka-ile-tarim-artik-evde-de-mumkun3.jpg

İlk olarak fındık üretimindeki düşüş nedeniyle İtalyan gıda şirketi Ferrero’nun kapısını çaldığı OpenAg, hazırladığı “fındık bilgisayarı” ile 16 fındık ağacının gelişimine dair kapsamlı bir veri tabanı oluşturmuş.  Aynı teknolojiden Hint tekstil şirketi Welspun pamuk, ABD’li Target ise fesleğen üretimine dair veriler elde etmek için faydalanıyor.

Fukuşima’da yaşananlar ilham oldu

OpenAg’in kurucusu Caleb Harper aslında bir şehir planlamacısı. 2011 yılında Japonya’nın Fukuşima kentinde yaşanan nükleer kazasının ardından şehrin yeniden oluşturulmasına birebir tanık olan Harper, bu deneyimden sonra benzeri felaketlerin ya da iklim değişikliğinin yarattığı koşullarda tarımsal üretimin nasıl sürdürülebileceği konusuna yoğunlaşmış.

Bu ay 700 dolara piyasaya çıkıyor

OpenAg’in tamamıyla açık kaynak kullanılarak oluşturulan teknolojisinin ilk ürünü olan Bireysel Gıda Bilgisayarı (PFC) bu ay itibariyle piyasaya sunulacak. Bir metrekareden daha küçük alana sahip kapalı bir kutudan oluşan PFC, OpenAg’in oluşturduğu laboratuar koşulları ve yapay zeka algoritmasını kullanıyor. 700 dolar değerindeki bilgisayarda aynı anda 4 ürün birden yetiştirilebilecek. Harper, “Umarım bu teknoloji hızla değişen gezegenimizde tarım yapma pratiklerimizi değiştirecek” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.