Fiyatların geçtiğimiz yılın altında kaldığı mısır piyasasına müdahale geldi. TMO bu yılki alım fiyatlarını 950 TL’ye çektiğini duyurdu.
Türkiye geleneksel tahıl ürünü olan buğdayda üretim bakımından bir süredir deyim yerindeyse yerinde sayıyor. Buğday başta olmak üzere tarla bitkilerinde ekonomik anlamda tatmin olmayan pek çok üreticinin yöneldiği mısır ise özellikle son 10 yıldır ciddi bir atak yapmış durumda.
Ancak son 10 yıl içinde 4 milyon tondan 6 milyon ton civarına çıkan mısır üretimi de geçtiğimiz yıldan beri bu hızlı performansını geride bırakmışa benziyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) toplam üretimin yüzde 3,5’ini aldığı 2017 yılında ton başına ortalama 750 TL olan mısır fiyatları, bu yıl artan mazot ve gübre giderlerine karşın kayda değer bir yükseliş göstermedi.
Alım fiyatlarına 4’te 1 zam geldi
İthal mısırın bin 300 TL, yerli mısırın ise 750 TL civarında olduğuna dikkat çeken üreticiler fiyat düzenlemesi için taleplerini dile getirirken beklenen açıklama Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan geldi. TMO’nun dün itibariyle mısır alımlarına başladığını açıklayan Pakdemirli, geçen yıl ton başına 760 TL olan TMO alım fiyatlarının 4’te 1’lik bir artışla bu yıl 950 TL olarak belirlendiğini duyurdu. Üreticilere ayrıca ton başına 55 TL ek prim verilirken, mısır alımları ülke genelinde 214 işyerinde ve protokol imzalanan depolarda yürütülecek.
Üretim yüzde 3,4 azalacak
Verilecek desteklere karşın, mısırdaki mevcut fiyat sorunu üretimde beklenen düşüşün de bir habercisi olmaya devam ediyor. TMO’nun yayımladığı üretim tahminlerine göre bu yıl mısır rekoltesinin 2017’ye oranla yüzde 3,4 azalarak 5,7 milyon tonda kalması bekleniyor. Bu miktar, üretim rekorunun kırıldığı 2015 ve 2016 yıllarının 700 bin ton altında bir üretime işaret ediyor.