tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.10.2018

Bu robot marul tarımını baştan yazacak

Bu robot marul tarımını baştan yazacak

Cambridge Üniversitesi’nde geliştirilen robot, marul tarımında en hassas işlemlerden biri olan yaprak ayıklama işlemini tek başına gerçekleştiriyor.

Tarımsal robotlar artık yalnızca tohum ekimi, ilaçlama ya da hasat gibi arazi işlerinde değil, hasat sonrası süreçlerde de üreticilerin yardımına koşmaya başladı. Yoğun ve hassas işçilik isteyen işlemleri üstlenen robotlar artık marul tarımına da damga vuruyor.

ABD’deki Cambridge Üniversitesi’nde geliştirilen robot teknolojisi bunun en yeni örneği. Bilgisayarla görüntüleme ve yapay zeka teknolojilerini kullanan bu robot, normalde çok sayıda işçinin çalıştığı ve uzun bir süreç olan hasat edilmiş marulları yapraklarından ayırma işlemini tek başına ve yalnızca 27 saniyede gerçekleştiriyor.

Bitkiyi önce tanıyor, sonra ayıklıyor

Yaprak ayıklama robotu ilk olarak üzerindeki kameralar aracılığıyla karşısındaki marulu inceleyerek bitkinin sapı ile merkezini ayırt ediyor. Bu aşamada istediği veriye ulaşamadığında ise bitkiyi çevirerek daha sıkı bir incelemeye tabi tutuyor. Marulun “anatomik” verileri algılandığında ise iş buna uygun şekilde bitkiyi soymaya kalıyor.

Robotun marul yapraklarını ayırma işlemi ise bir tarım işçisinin çalışma tarzından biraz farklı. Marulu sap kısmı aşağıda kalacak şekilde çeviren robot bitkiyi soyma pozisyonuna getiriyor. Ardından robotun kollarının ucunda yer alan emme sistemi ile marulun üst katmalarında bulunan yapraklar ayrılıyor.

Karnabaharda da kullanılacak

Cambridge Üniversitesi’nde Luca Scimeca, marul yapraklarının yumuşak ve kolay yırtılabilir olması nedeniyle ayıklama işlemine uygun bir otomasyon sistemi geliştirmenin hiç de kolay olmadığını söylüyor. Ayrıca her marulun şeklinin farklı olduğuna dikkat çeken Scimeca, “Geliştirdiğimiz ve robota yerleştirdiğimiz görüntüleme sistemi ile bu sorunu çözdük” derken, aynı teknolojinin karnabaharda da kullanılabileceğini dile getiriyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.