tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.10.2018

Bingöl'de kivi yetiştirmeyi başardı

bingol-de-kivi-yetistirmeyi-basardi1.jpg

Türkiye’de yalnızca kuzey bölgelerde üretilen kivi ilk kez Doğu Anadolu’da da yetiştirildi. Bu öykünün kahramanı ise Bingöl’deki bahçesine diktiği kivi fidanlarından meyve almayı başaran üretici Muhittin Polat.

Birkaç yıldır Türkiye’nin meyve üretiminin yeni yıldızların biri kivi. Ilıman ve bol yağışlı iklimlere özgü bu meyvenin Anadolu coğrafyasında kendini en rahat hissettiği bölge de elbette ki Karadeniz ve Marmara kıyıları oldu. Bugün 21 ton ile Yalova ülke genelindeki üretimin çok önemli bir kısmını üstleniyor. Rize, Trabzon, Ordu ve Samsun da diğer üretim merkezleri.

Ancak kivinin kuzey bölgelere sıkışan bu üretim haritası idealist ve cesur bir üretici tarafından değiştirilmeye hazır! Bingöl’ün Merkez ilçesine bağlı Güveçli köyündeki bahçesinde meyve üretmeye karar veren Muhittin Polat, seçimini kividen yana yapınca çevresinden pek de destek alamamış. Ancak doğru yöntem ve çabayla hayalini gerçekleştirmeyi başarmış.

Damla sulama sistemi kurdu

İlk olarak Rize’den getirdiği kivi fidanlarını bahçesine dikerek işe başlayan Polat, meyvenin nemli iklim ve toprakları sevdiğinden hareketle bahçeye damla sulama sistemi kurmuş. Kivinin yetişme şartlarını araştırıp üretim programını buna göre oluşturan Polat, 6 yılın sonunda ilk kez bu yıl fidanlardan meyve almış.

Bingöl

Sera kurup üretimi arttıracak

Çevresindekilerin Bingöl’de kivi yetiştirmenin mümkün olamayacağını söylemesine karşın iyi bir araştırma yaparak ve sabrederek başardığını söyleyen Polat’ın bundan sonraki hedefi üretimi örtü altına çevirmek. “30 hektarlık sulu arazime sera kurup kivi üretimini arttıracağım” diyen Polat’ın hayalinde kivinin yanı sıra muz, kestane ve cennet hurması yetiştirmek de var.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.