Türkiye’de yalnızca kuzey bölgelerde üretilen kivi ilk kez Doğu Anadolu’da da yetiştirildi. Bu öykünün kahramanı ise Bingöl’deki bahçesine diktiği kivi fidanlarından meyve almayı başaran üretici Muhittin Polat.
Birkaç yıldır Türkiye’nin meyve üretiminin yeni yıldızların biri kivi. Ilıman ve bol yağışlı iklimlere özgü bu meyvenin Anadolu coğrafyasında kendini en rahat hissettiği bölge de elbette ki Karadeniz ve Marmara kıyıları oldu. Bugün 21 ton ile Yalova ülke genelindeki üretimin çok önemli bir kısmını üstleniyor. Rize, Trabzon, Ordu ve Samsun da diğer üretim merkezleri.
Ancak kivinin kuzey bölgelere sıkışan bu üretim haritası idealist ve cesur bir üretici tarafından değiştirilmeye hazır! Bingöl’ün Merkez ilçesine bağlı Güveçli köyündeki bahçesinde meyve üretmeye karar veren Muhittin Polat, seçimini kividen yana yapınca çevresinden pek de destek alamamış. Ancak doğru yöntem ve çabayla hayalini gerçekleştirmeyi başarmış.
Damla sulama sistemi kurdu
İlk olarak Rize’den getirdiği kivi fidanlarını bahçesine dikerek işe başlayan Polat, meyvenin nemli iklim ve toprakları sevdiğinden hareketle bahçeye damla sulama sistemi kurmuş. Kivinin yetişme şartlarını araştırıp üretim programını buna göre oluşturan Polat, 6 yılın sonunda ilk kez bu yıl fidanlardan meyve almış.
Sera kurup üretimi arttıracak
Çevresindekilerin Bingöl’de kivi yetiştirmenin mümkün olamayacağını söylemesine karşın iyi bir araştırma yaparak ve sabrederek başardığını söyleyen Polat’ın bundan sonraki hedefi üretimi örtü altına çevirmek. “30 hektarlık sulu arazime sera kurup kivi üretimini arttıracağım” diyen Polat’ın hayalinde kivinin yanı sıra muz, kestane ve cennet hurması yetiştirmek de var.