tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

1.10.2018

Özelleşen şeker fabrikalarında yeni sezon manzaraları

Özelleşen şeker fabrikalarında yeni sezon manzaraları

Bu yıl özelleştirilen 7 şeker fabrikasının üçünde üretim hedefleri geçtiğimiz yılın altında kaldı. Devir işlemleri tamamlanmayan 6 fabrikada ise belirsizlik sürüyor.

Bu yılın başında 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi ile başlayan sürecin ardından şekerpancarındaki ilk hasat dönemi geride kaldı. Fabrikaları satın alan şirketler ve üreticiler yeni alım sezonunun hararetini yaşarken, tartışmalar da henüz son bulmuş değil. Peki pancar tarımının kalbinin attığı fabrikalarda üretim rüzgarları ne yöne doğru esiyor?

Altı fabrikanın geleceği henüz belirsiz

İhalesi iptal edilen Kastamonu Şeker Fabrikası haricindeki 13 fabrikanın 7’si alım kampanyasını geçtiğimiz günlerde başlattı. Ancak Yozgat, Afyon, Bor, Burdur, Alpullu ve Ilgın fabrikalarını satın alan şirketler devir işlemlerini henüz gerçekleştirmiş değil. Özellikle Yozgat ve Bor’da ihaleyi kazanan şirketin Bor Şeker Fabrikası’nı Eylül ayında ortağı olduğu yeni bir şirkete devretmesi bu fabrikaların “ortada kalacağı” iddialarını da gündeme getirdi.

Çorum’da duman tütmeye başladı

Özelleştirme sürecinde ihalesi ilk yapılan fabrikalardan biri olan Çorum Şeker Fabrikası’nda alım sezonu 26 Eylül’de açılırken ilk ürünler fabrikaya ulaştı. Geçtiğimiz sezon 844 bin ton pancar işleyip 113 bin ton şeker üretilen fabrikayı satın alan şirketten “Hedefimiz Türkiye genelinde 5 yılda 500 bin ton A şeker kotasına ulaşmak” açıklaması yapıldı.

ozellesen-seker-fabrikalarinda-yeni-sezon-manzaralari3.jpg

Muş’ta şeker üretimi geçen yılı geçecek

230 bin TL değerindeki satışla özelleştirilen Muş Şeker Fabrikası’nda da 37’inci sezon 2 hafta önce başladı. 3 ilden 3 bin 500’ün üzerinde sözleşmeli üretici ile çalışan fabrikada geçen yıl 310 bin ton pancardan 40 bin 600 ton şeker elde edilmişti. Muş Şeker Üretim Sanayi Müdürü Hakim Gündoğdu, fabrikada bu yıl 290 bin ton ürün işlenerek 41 bin ton şeker üretileceğini söylüyor.

Elbistan’da düşüş yaşanıyor

Bu yıl özel sektöre devredilen üretim tesislerinden bir değeri de Elbistan Şeker Fabrikası. 34’üncü kampanya dönemine giren fabrikada bu sezon geçen yıla oranla 15 bin tonluk bir düşüşle 400 bin ton pancar işlenerek 50 bin ton şekere ulaşılması bekleniyor. Bu yıl kotanın düşük olduğunu söyleyen Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, fabrikada önemli bir değişime gidilmediği takdirde mevcut koşulların değişmeyeceği yorumunu yapıyor.

ozellesen-seker-fabrikalarinda-yeni-sezon-manzaralari2.jpg

Erzurum’da sözleşmeli üretici sayısı azaldı

Mayıs ayında Albayrak Turizm Seyahat şirketine satılan Erzurum Şeker Fabrikası’nda bu yıl sözleşmeli üretici sayısının 2 bin 687’den bin 964’e düştüğü gözleniyor. Bu yıl için belirlenen 37 bin 500 tonluk kristal şeker üretimi de 2017-18 sezonunun 9 bin ton altında kalıyor. Aynı şirket tarafından satın alınan Erzincan Şeker Fabrikası’nda ise pancar alım töreni Cuma günü yapılırken bu yılki üretim hedeflerine dair henüz bir bilgi paylaşılmadı.

Turhal Şeker Fabrikası yenilendi

Kayseri Şeker bünyesine dahil olan Turhal Şeker Fabrikası ise yeni sezona yeniliklerle girdi. Analiz laboratuarına kurulan otomasyon sistemi, yeni park alanı ve yapılan restorasyon çalışmaları ile yenilenen fabrika bu yıl Tokat, Sivas ve Amasya’dan 5 bin 718 ile sözleşme yaptı. 650 bin ton ürün işleyecek fabrikada geçen yılın 13 bin ton altında toplam 100 bin ton şeker üretimi bekleniyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.