Düzce Üniversitesi’nden araştırmacılar fındık meyvesinin çotanak olarak bilinen yeşil kabuğundan nanoselüloz üretti.
Dünya üretiminin yüzde 70’ini, ihracatının ise yüzde 82’sini elinde bulunduran Türkiye için fındık tam anlamıyla marka bir ürün. Son yıllarda iklim ve piyasa koşullarının yarattığı kronik sorunlarla boğuşmaktan kurtulamasa da, fındık tarımının geleceği içi heyecan verici çalışmalar da olmuyor değil.
Düzce Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışma da üründen yeni katma değerler üretilebilmesi için umut veriyor. Akademisyenler “Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması “başlıklı proje kapsamında fındık meyvesinin yeşil kabuğundan selüloz maddesi üretmeyi başardı.
Dayanıklı ve düşük maliyetli
“Çotanak” ya da “zuruf” olarak da bilinen yeşil kabuğu genellikle işe yaramadığı gerekçesiyle çöpe atılıyor ya da tarlada bırakılıyor, seyrek olarak da organik atık olarak değerlendirilebiliyor. Selüloz içeriği açısından zengin olan bu kabuğu laboratuar ortamında işleyen araştırmacıların elde ettiği nanoselüloz maddesi dayanıklı ve düşük maliyeti ile ön plana çıkıyor.
Nerelerde kullanılıyor?
Liflendirme, beyazlatma ve yüksek basınca tabi tutma gibi işlemlerin ardından ortaya çıkan jel formundaki nanoselüloz kağıt, otomotiv ve mobilya sanayisinde değerlendirilebiliyor. Fındık kabuğundan elde edilen malzemeyi kağıt endüstrisi ve MDF üretiminde denediklerini söyleyen Doç. Dr. Ayhan Tozluoğlu, “Bu malzeme düşük oranlarda katıldığında dahi kağıdın kopma değerinde ve MDF levhaların mukavemet değerinde artış tespit ettik” diyor.
Atıklar ekonomiye kazandırılmalı
Tarlada bırakılan fındık artıklarının verimi düşürdüğü, çoğu kez yakılarak imha edilen atıkların ise karbondioksit salınımı nedeniyle çevreye ve üretime zarar verdiğini dile getiren Tozluoğlu, bu tip atıklardan elde edilen katı, sıvı ve gaz formundaki malzemelerin ekonomiye kazandırılması için çalışmaların sürmesi gerektiğini belirtiyor.