Biçerdöverleri yabancı otları toplamada kullanan Avustralyalı üreticiler yepyeni bir teknolojiye ilham kaynağı oldu. Arazideki yabancı ot tohumlarını toplayıp parçalayan makineler yakında tarlaların demirbaşlarından olacak.
Biçerdöverler tarla bitkilerinde hasat süreçlerinin kahramanlarından. Ancak pek zorlu işleri başarmasıyla ünlü heybetli makineler, yabancı ot konusunda ise genellikle kötü bir üne sahip. Tarlada bulunan yabancı otları ürünle birlikte hasat eden biçerdöverlerin bıraktığı artıklar, eğer kültürel önlem alınmazsa arazide yabancı ot varlığını baş edilmesi zor kısır bir döngüye dönüştürebiliyor.
Ancak ABD Tarım Bakanlığı Araştırma Servisi’nin 2015’ten bu yana yürüttüğü çalışma bu ünü tam tersine dönüştüreceğe benziyor. Çalışma, ilk olarak Avustralyalı üreticilerin arazilerinde yaygın olarak uygulamaya başladığı bir pratiği sistemli bir ot kontrolü taktiğine dönüştürmeyi hedefliyor.
Yüzde 99 başarı sağlandı
Bu pratik, biçerdöverleri tarladaki yabancı ot tohumlarını hasat edip parçalayarak araziyi bu davetsiz misafirlerden arındırmaya dayanıyor. Bu işlem için özel olarak tasarlanan bir biçerdöver prototipi olan Harrington Seed Desctructor (Tohum Parçalayıcı) ile yapılan denemelerde yabancı ot tohumlarını toplayıp etkisiz hale getirmede yüzde 99’un üzerinde başarı sağlandı.
İlk ticari tohum parçalayıcı araziye indi
Aynı makine ürün hasadı esnasında yapılan denemede ise yabancı otları ayrıştırıp parçalamada yüzde 80 oranında başarılı oldu. Araştırmanın yürütücülerinden Prof.Dr. Adam Davis, 9 farklı yabancı ot türü üzerinde yapılan deneylerde aldıkları sonuçların, ilaca dirençli yabancı otlarla mücadele adına büyük umutlar doğurduğunu söylüyor.
Sistemin üreticisi olan Avustralya merkezli De Bruin Engineering, bu sonuçlardan hareketle ilk ticari tohum parçalama makinesini piyasaya sürdü. Şimdilik yalnızca Avustralyalı üreticilere yönelik satışa çıkan makine, prototipten farklı olarak biçerdöverlere entegre edilen bir römork olarak tasarlandı.
Dirençli otlarla mücadele programına girmeli
Bu yeni ürünü kendi biçerdöveriyle birlikte kullanarak arazisinde deneyimleyen Arkansas Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jason Norsworthy, “Bu sistemle aşırı herbisit kullanımıyla birlikte artan dirençli ot sorununa karşı güçlü bir program geliştirebiliriz. Birkaç yıl içinde üreticilerin sahip oldukları ya da satın alacakları biçerdöverlerle bütünleşik olarak tohum parçalayıcıları da yaygın olarak kullanmaya başlayacağını düşünüyorum” diyor.