tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.9.2018

Fiğ ve korungaya hibe desteği geliyor

Fiğ ve korungaya hibe desteği geliyor

Ankara-Beypazarı’nda alternatif yem bitkilerinden fiğ veya korunga ekimi yapan üreticilere toplam 1,6 milyon Euro hibe desteği verilecek.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), son yıllarda dünya genelinde ekimi hızla artan fiğ ve korunga tarımını destekleme amaçlı hibe programını açıkladı. Buna göre pilot bölge seçilen Ankara’nın Beypazarı ilçesinde iki üründen birini eken üreticilere 1,6 milyon Euro destek verilecek.

Avrupa Birliği (AB) uyum sürecinin bir parçası olan Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) programı dahilinde uygulanacak destek projesi, toprak örtüsü yönetimi ve toprak erozyonu kontrolünü geliştirme amacını taşıyor. Geri ödemesiz mali destek içeren projenin finansmanı da AB ve Türkiye ortaklığında sağlanıyor.

İşte destek başvuru şartları

Arazisinde 5 yıllık uygulama taahhüdünde bulunarak fiğ veya korunga ekimi yapacak üreticilerin yararlanacağı hibe desteği 2 farklı paketten oluşuyor. Üreticilerin, 5 yıl boyunca korunga ekimi ya da 5 yılın 3’ünde fiğ ekimi yapan üreticilere hektar başına yıllık ödeme yapılmasını öngören 2 paketten birini seçmesi gerekiyor.

fig-ve-korungaya-hibe-destegi-geliyor1.jpg

Üreticilerin destek programına başvurabilmesi için tarımsal parsel büyüklüğünün en az 2 dekar, toplam arazi büyüklüğünün ise en az 10 dekar olması gerekiyor. Başvurular 2019 Ocak ayı boyunca TKDK Ankara İl Koordinatörlüğü’nde gerçekleştirilecek.

Fiğ ve korunga nedir?

Genellikle tahıl üretimi yapılan topraklarda yetiştirilen bir yem bitkisi olan fiğin Türkiye tarımında aslında uzun süreli bir geçmişi bulunuyor. Toprağı organik madde açısından zenginleştirme özelliğiyle son yıllarda önemi artan fiğ, havza bazlı desteklerde de kendine yer buldu.

Yem amaçlı kullanılan en önemli baklagillerden olan korunga, arazideki azot miktarını arttırmasıyla toprak sağlığının korunması için de en faydalı bitkilerden biri. Kurak ve soğuk iklimlere dayanıklığıyle biline korunganın üretimi başta Erzurum, Van ve Sivas olmak üzere Doğu Anadolu bölgesinde yoğun olarak yapılıyor.


Yorumlar
  • Uğurcan uluğ

    Fiy gorunga destekleri 2019 ne kadar olacak

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.