Ankara-Beypazarı’nda alternatif yem bitkilerinden fiğ veya korunga ekimi yapan üreticilere toplam 1,6 milyon Euro hibe desteği verilecek.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), son yıllarda dünya genelinde ekimi hızla artan fiğ ve korunga tarımını destekleme amaçlı hibe programını açıkladı. Buna göre pilot bölge seçilen Ankara’nın Beypazarı ilçesinde iki üründen birini eken üreticilere 1,6 milyon Euro destek verilecek.
Avrupa Birliği (AB) uyum sürecinin bir parçası olan Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) programı dahilinde uygulanacak destek projesi, toprak örtüsü yönetimi ve toprak erozyonu kontrolünü geliştirme amacını taşıyor. Geri ödemesiz mali destek içeren projenin finansmanı da AB ve Türkiye ortaklığında sağlanıyor.
İşte destek başvuru şartları
Arazisinde 5 yıllık uygulama taahhüdünde bulunarak fiğ veya korunga ekimi yapacak üreticilerin yararlanacağı hibe desteği 2 farklı paketten oluşuyor. Üreticilerin, 5 yıl boyunca korunga ekimi ya da 5 yılın 3’ünde fiğ ekimi yapan üreticilere hektar başına yıllık ödeme yapılmasını öngören 2 paketten birini seçmesi gerekiyor.
Üreticilerin destek programına başvurabilmesi için tarımsal parsel büyüklüğünün en az 2 dekar, toplam arazi büyüklüğünün ise en az 10 dekar olması gerekiyor. Başvurular 2019 Ocak ayı boyunca TKDK Ankara İl Koordinatörlüğü’nde gerçekleştirilecek.
Fiğ ve korunga nedir?
Genellikle tahıl üretimi yapılan topraklarda yetiştirilen bir yem bitkisi olan fiğin Türkiye tarımında aslında uzun süreli bir geçmişi bulunuyor. Toprağı organik madde açısından zenginleştirme özelliğiyle son yıllarda önemi artan fiğ, havza bazlı desteklerde de kendine yer buldu.
Yem amaçlı kullanılan en önemli baklagillerden olan korunga, arazideki azot miktarını arttırmasıyla toprak sağlığının korunması için de en faydalı bitkilerden biri. Kurak ve soğuk iklimlere dayanıklığıyle biline korunganın üretimi başta Erzurum, Van ve Sivas olmak üzere Doğu Anadolu bölgesinde yoğun olarak yapılıyor.