tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.9.2018

tarlasera Eylül sayısı çıktı!

tarlasera Eylül sayısı çıktı!

Türkiye’de ziraat yükseköğretiminin dünü ve bugününü Kapak Konusuna taşıyan tarlasera, bu ay yine dopdolu içeriği ile okurlarıyla buluştu.

Son 4-5 aydır kurlarda yaşanan dalgalanmalar 7’den 70’e herkesin takibinde. Zaman zaman ateşi sönse de TL'nin Ağustos ayı içerisinde 1 doların 7 TL’yi görmesi, başta tarım gibi ithalata bağlı sektörler olmak üzere pek çok sektörde etkilerini hissettirdi. Bayram öncesi ve sırasında bir nebze duraksayan dövizdeki yükseliş, bayram sonrasında yeniden yukarı doğru ivme kazanmış gibi duruyor.

tarlasera dolar karşısında değer kaybeden TL’nin tarıma getirebileceği olası tehlikeleri geçmiş sayılarında pek çok kez ele aldı. Çözümün ise tek yolu olduğunu; ithalata bağımlılığın azaltılarak yerli üretime ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdi. Güncel tabloya ve yaklaşan geleceğe göz kısılıp bakıldığında ise tarımı tozpembe bir tablonun beklemediği açık.

Eylül sayısında tarlasera kurlardaki artışın tarıma nasıl yansıdığını İnfografik sayfalarında tüm açıklığıyla anlatmaya çalıştı. Umarız ki yerli üretimin önemi artık daha fazla anlaşılır ve üreticisinden tüketicisine zincirin tüm halkaları için kötü senaryoların olmadığı bir gelecek çizilebilir.

tarlasera-eylul-sayisi-cikti2.jpg

Yeni dönemin görevleri ve beklentiler

Tüm bunlar olurken yeni hükümet sistemi ile ülke tarımının başlıca belirleyici kurumu olan Bakanlığın yapısı köklü bir biçimde değişmeye başladı. Yeni ismi, yapısı, görev alanı ve yeni Bakanıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nın acil gündemini ve sorumluluklarını da yeniden tanımlamak gerekiyor. tarlasera bunun için mikrofonu sektörün temsilcilerine uzattı ve tarımın en önemli sorunları ile yeni Bakan Bekir Pakdemirli’den beklentileri Detay sayfalarında bir araya getirdi.

Söz konusu başlıklardan biri de elbette ki tarımsal eğitim. Türkiye’de 1846’da başlayan ziraat yükseköğretimi bugün ihtiyacı aşan kurum sayısı, boş kalan kontenjanlar, mezuniyet sonrası işsizlik, uygulama ve staj olanaklarının eksikliği gibi sorunlarla yüz yüze. tarlasera yeni öğretim yılının arifesinde Türkiye’de ziraat yükseköğretiminin tüm yönlerini Kapak Konusu sayfalarına taşıdı.

Bu ay başka neler var?

tarlasera’nın bu ayki Röportaj konuğu ise Türkiye’de mısır tohumu denildiğinde ilk akla gelen markalardan biri olan Monsanto-DEKALB’in Ülke Müdürü Onur Çamili. Mısır tarımının dünya ve Türkiye’deki seyrini tarlasera’ya yorumlayan Çamili, “Geleceğin gündemi araziye özel çözümler olacak” diyor. Bu keyifli söyleşiyi kaçırmayın deriz!

tarlasera-eylul-sayisi-cikti3.jpg

İkinci baharını yaşamaya başlayan pamuk tarımında verim ve kazancı arttırmanın yolları, tüm dünyada örnekleri çoğalan aeroponik tarım sistemleri, tüm yönleriyle turunçgil tarımı ve sarımsağın ilgi çekici tarihini de yine tarlasera Eylül sayısında okuyabilirsiniz.

tarlasera’ya nasıl ulaşırım?

tarlasera Eylül sayısını satın almak için hemen şimdi Satın Al sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Derginizi her ay masanızda görmek ve tarlasera keyfini tüm bir yıla yaymak için ise tek yapmanız gereken abone olmak! Bunun için Abonelik sayfamızdan yalnızca birkaç dakika süren abonelik işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterli.

Keyifli okumalar dileriz!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.