Geçtiğimiz ay yürürlüğe giren KHK ile kaldırılması kararlaştırılan Biyogüvenlik Kurulu’nun yetkileri yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na devredildi.
2010 yılında kabul edilen 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu gereğince kurulan ve biyoteknolojik tarım ve gıda ürünlerinin denetimini üstlenen Biyogüvenlik Kurulu kaldırıldı. Özellikle GDO tartışmalarında sıkça gündeme gelen Kurulun yetkileri Tarım ve Orman Bakanlığı’na devredildi.
Biyogüvenlik Kurulu ilk olarak 2 Temmuz günü yayımlanan ve 19 kurum, komisyon ve komitenin görev ve yetkilerinin devredilmesin öngören 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) yer almıştı. İlgili KHK Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu, Özelleştirme Yüksek Kurulu ve Siber Güvenlik Kurulu gibi kuruluşları da kapsıyordu.
Tarımsal Destekleme Kurulu da kaldırıldı
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile Biyogüvenlik Kurulu’nun görev ve yetkileri Tarım ve Orman Bakanlığı’na devredilirken, Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu’nun görev ve yetkileri ise Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında paylaşıldı.
Biyogüvenlik Kurulu nedir?
Pek çok ülkede modern biyoteknolojik ürünlerin insan, hayvan, bitki ve çevre sağlığına etkileri açısından denetimini sağlamakla yükümlü kurumların Türkiye’deki karşılığı olarak 2010 yılında kurulan Biyogüvenlik Kurulu, temelini aynı yıl kabul edilen Biyogüvenlik Kanunu’ndan alıyordu.
Türkiye’deki genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) faaliyetleri ve ürünleri ile ilgili başvuruların değerlendirilmesi görevini yerine getiren Kurulun, Biyogüvenlik Kanunu’nun 10. maddesine göre görevini yaparken bağımsız olduğu ve hiçbir organ, makam, merci ve kişinin Kurula emir ve talimat veremeyeceği belirtiliyor.