tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.7.2018

Kırklareli’nde tarıma kömür karası sürülmesin!

Kırklareli’nde tarıma kömür karası sürülmesin!

Kırklareli Merkez ilçesinde tarım ve ormanlık araziye kurulması planlanan kömürlü termik santral bölgedeki bitkisel üretimi tehdit ediyor.

Son yıllarda tarımsal üretimin ve doğal yaşamın hüküm sürdüğü pek çok bölge termik santral projelerine kurban edilirken tehlike çanları bu kez de Trakya’da tarımın kalbinin attığı Kırklareli için çalmaya başladı. İl merkezine 19 km uzaklıkta kurulması planlanan kömürlü termik santral projesi bölge tarımının geleceğine dair soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

Tamamı tarım ve orman arazileri

Merkez ilçesi sınırlarında yer alan proje alanın kaplayacağı 417 bin metrekarelik alanın yüzde 84’ü tarım arazilerinden, kalan yüzde 16’lık kısım ise orman alanlarından oluşuyor. Tesisin kurulmak istendiği bölge Ulukonak, Dokuzhüyük, Karahalil ve Bostanlı gibi tarımsal üretimin yoğun olduğu mahallelere ortalama 1-5 km uzaklıkta bulunuyor.

350 milyon dolar değerinde bir yatırım olan kömür yakıtlı entegre termik santral projesini ortaya atan madencilik şirketi, 28 Nisan’da Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başlatılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurmuştu. Başlatılan ÇED süreci kapsamında proje dosyası 27 Haziran günü askıya çıktı.

kirklareli-nde-tarima-komur-karasi-surulmesin.jpg

Trakya'da santrallerin yolu KHK ile açıldı

Trakya’da tarım alanlarının enerji tesislerine açılmasının önünün açılması aslında 2016 Ekim ayında yayımlanan bir Kanun Hükmünde Kararnameye (KHK) dayanıyor. Bu KHK ile Vize ve Çerkezköy-Silivri’de iki bölgenin Enerji Üretim Alanı kabul edilmesine yönelik itirazlar sonucu karar geri çekilmese de söz konusu alanların yeri kaydırılmıştı.

Ekonomik ve sosyal denge bozulacak

Kırklareli’nde termik santral yapılmak istenen bölgenin Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı’nda “tarım arazisi” ve “orman alanı” olarak yer aldığını söyleyen Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, “Tarımsal potansiyeli yüksek bu alanın tarım dışı amaçlı kullanıma açılmasıyla geçimini tarımdan sağlayan bölgede ekonomik ve sosyal denge bozulacak” diye konuşuyor.

kirklareli-nde-tarima-komur-karasi-surulmesin2.jpg

En verimli arazilerin olduğu bölge

“Kırklareli tarımı için oldukça verimli sulanabilir arazilerimiz bu bölge içinde yer alıyor. Bunlar sebzecilik, meyvecilik, bağcılık gibi katma değeri yüksek ürün yetiştirme potansiyeli olan araziler” diyen Şaylan, proje süresi 35 yıl olarak planlanan santral için ÇED sürecinin sonlandırılmasını talep ediyor.

Bölgeye yeni kirleticiler eklenmemeli

Kırklareli Kent Konseyi ve Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem de projeye itiraz edeceklerini belirterek, “Tekirdağ ve Kırklareli’nde su, hava ve atık kirliliği var. Buna yeni kirleticiler eklenmemeli. Tarım alanlarının yok edilerek termik santral kurulmasının kamu yararı yoktur. Bu tarıma dayalı ithalatın artması demek” yorumunu yapıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.