E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Nisan sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
5.7.2018
ABD’li araştırmacılar bitkilerdeki hastalık veya besin eksikliği gibi stres kaynaklarını akıllı telefonlarla tespit edebilecek yeni bir sistem geliştirdi.
ABD’nin Iowa Eyalet Üniversitesi’nde farklı disiplinlerden bilim insanlarının bir araya gelerek yürüttükleri çalışmalar sonucunda artık bir akıllı telefona sahip olan herkes yetiştirdiği ürünleri, bitki ıslahçılarının ve bilim insanlarının gözüyle görebilecek. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan araştırmanın bulguları, yapay zekanın soya bitkisindeki stres tiplerini teşhis edebildiğini ortaya koyuyor.
Yakında herkes kullanabilecek
Araştırma grubu, soya fasulyesinin yapraklarında bulunan hastalık, besin eksikliği gibi 8 tipik stres kaynağıyla ilgili izleri saptaması amacıyla otomatikleştirilmiş bir sistem geliştirdi. Bu disiplinlerarası çalışmanın sonucunda ortaya, soya fasulyesinin dijital ortamdaki görüntülerini analiz ederek teşhis koyma ve yapraklarda bulunan stres seviyesini ölçme yetisine sahip bir aplikasyon ortaya çıktı.
Şu anda sadece akademik camianın kullanımına açık olan aplikasyonun, kısa süre içerisinde herkesin kullanımına açılması planlanıyor. Böylelikle üreticiler için geleneksel teşhis yöntemlerine göre daha zahmetsiz ve daha etkili bir teşhis süreci sağlanabileceği düşünülüyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Sulama yapan üreticilerin Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ödediği hizmet bedelinde sistem değişiyor. Buna göre harcanan su arttıkça yapılan ödeme de katlanarak artacak.
Hindistan’da özelleştirme ve desteklerin kaldırılmasını öngören yeni tarım yasasına karşı eylemlerde beşinci aya girildi. Tarımsal üretim ve işgücünde önemli paya sahip kadınların mücadeleye verdiği katkı ise büyük anlam taşıyor.
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.
Yıllar önce bir “şaka” ile başlayan, ardından bir gizem bulutuna dönüşen ekin daireleri, bugün ise sanatçıları, üreticileri, girişimcileri ve tarıma ya da görsel sanatlara meraklı pek çok insanı bir araya getiren bir kültür öğesi olarak arazileri süslemeye devam ediyor.