tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

29.6.2018

Suriye’den patates ithalatı başladı

Suriye’den patates ithalatı başladı

Market fiyatları 6 TL düzeyine çıkan patateste fiyatları düşürmek için Suriye’den patates ithalatı Türkiye’ye gelen 4 bin ton ürün ile başladı.

Patateste yaşanan ani zam ve 6 TL’lere çıkan market fiyatlarının ardından ilk müdahale geldi. Geçtiğimiz hafta yapılan patates ithalatı açıklamaları doğrultusunda Suriye’den ürün ithal edilmeye başlandığı belirtildi.

İhtiyacın yüzde 1’ini karşılayacak

Suriye’de kontrol altına alınan bölgelerden patates alımına başladıklarını açıklayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ilk etapta 4 bin ton patatesin Türkiye’ye giriş yaptığını açıkladı. Suriye’den ithalatı serbest bırakılan patatesin ithalat oranı ise Türkiye pazarının ihtiyacının yüzde 1’ini geçmeyecek. Mevcut fiyatları düşürmesi beklenen patates ithalatının ne süre ve miktara kadar devam edeceği henüz belirsiz.

Patateste ithalat yeni değil

Türkiye aslında yıllara göre değişmekle birlikte patates ithalatına yabancı değil. Planlı üretim eksikliğinin en yakıcı şekilde hissedildiği ürünlerden biri olan patateste üretim miktarı, üretici geliri ve arz yıldan yıla büyük oranlarda farklılık gösteriyor. Dalgalı bir seyir izleyen patates pazarında ithalata dönemsel ihtiyaçlara göre sıkça başvuruluyor.

suriye-den-patates-ithalati-basladi1.jpg

2000 yılında 29 bin ton patates ithalatı yapan Türkiye 2000-2010 yılları arasında yurtdışından yılda ortalama 45 bin ton patates satın aldı. 2014 yılında ise 129 bin tonluk ithalat ile rekor bir seviyeye ulaşıldı. 2015’te 86 bin ton olan ithalat oranı 2016 yılında ise 75 bin ton düzeyinde kalmıştı.

Üretim 2000 yılının gerisinde

İthalattaki artışa karşın Türkiye patates üretiminde aynı gelişimi gösteremiyor. 2000 yılında 5,37 milyon ton olan üretim 2008 yılında 4,19 milyon tona kadar geriledi. 16 yıl içinde 200 bin hektardan 144 bin hektara daralan ekim alanlarında 2016 itibariyle hasat edilen ürün miktarı ise 4,75 milyon ton oldu.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.