tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.6.2018

Amasya’nın kayıp bitkisi yaşama tutunacak

amasya-nin-kayip-bitkisi-yasama-tutunacak2.jpg

Yaşam alanı risk altında bulunan Amasya’ya özgü bağ havacivası bitkisi keşfedilmesinden 130 yıl sonra koruma altına alınacak.

Dünyada yalnızca Amasya bölgesinde yaşayan endemik “bağ havacivası” bitkisinin yok olması tehlikesine karşı harekete geçildi. Kayıt altına alındığı 1894 yılından bu yana ilk kez geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalar kapsamında 111 bireyi tespit edilen bitkinin geleceğe aktarılması için inşaatı süren Aydınca Barajı’nın etki alanından uzaklaştırılması hedefleniyor.

Bağ havacivası tarihte ilk olarak 1889 yılında Alman botanikçi Joseph Friedrich Nicolaus Bonmüller tarafından Amasya’daki Lokman Dağı-Kirazlıdere bölgesinde tespit edilmişti. Bundan 5 yıl sonra Alkanna haussknechii bornm adıyla literatüre geçen bitki aradan geçen zaman zarfında izini kaybettirmişti.

Yüksek bölgelere taşınarak korunacak

Çok yıllık otsu bir bitki olan bağ havacivası, kayıt altına alınmasından tam bir yüzyıl sonra 1995 yılında Amasya Üniversitesi bünyesindeki çalışmalar kapsamında Kırklar Dağı ve Kaleköy mevkisinde görülmüş ancak yeniden kayıplara karışmıştı. Ancak geçtiğimiz yıl Amasya Üniversitesi ve Milli Parklar Amasya Şube Müdürlüğü’nün araştırmaları sonucu bitki Yuvacık köyünde yeniden saptandı.

Amasya’nın kayıp bitkisi yaşama tutunacak

Yıl boyunca yürütülen çalışmalarla birlikte toplanan bitki örneklerinin sayısı 300’e kadar çıktı. Ancak 400-600 metre yükseltide bozkır, ova, otlak ve bağ açıklarında görülen ve Nisan-Mayıs döneminde çiçeklenen bağ havacivasının doğadaki varlığını devam ettirebilmesi için ek bir çabaya ihtiyaç var.

İlaç sanayisinde kullanılabilir

Bunun başlınca nedeni inşası devam eden Aydınca Barajı’nın bölgede belli alanları sular altında bırakacak olması. Aynı şekilde bitkinin yayılış alanındaki yapılaşma ve bağcılık faaliyetleri de riski arttırıyor. Bunun için barajın göl aynası altında kalacak bitkilerin sökülerek taşınacağı ve yetiştirileceği “Bağ Havacivası Koruma Alanı” alanı oluşturuluyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Mehmet Sıddık Kılınçer bağ havacivasının tohumundan birey sayısının arttırılması için çalıştıklarını söylerken, bitkinin ilaç sanayisinde kullanılma potansiyelinin araştırılması için de çalışmalar sürdürülüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.