Geçen yıl Bingöl’deki ilk kinoa ekimini gerçekleştiren üretici Fırat Güven, elde ettiği ürünle ihracat kapıları aralayarak gelirini arttırmayı başardı.
Geleceğin tarım ürünlerinden biri olarak görülen ve ekim alanları dünya genelinde hızla artmaya başlayan kinoa Türkiye’de kendine alan açmaya başladı. Arazilerine kinoa ekip yüksek kazanç ve ihracat fırsatı elde eden üreticilerin başarı öykülerine yenileri ekleniyor.
Bu öykülerden biri de ürünü Bingöl’le tanıştıran üretici Fırat Güven’e ait. Geleneksel olarak buğday yetiştirdiği tarlasında 2017 yılında kez ilk kinoa eken Güven, aynı üretim maliyetiyle daha az işgücü kullanarak daha yüksek kâr elde etmeyi başarmış.
25 dekarda 7 ton ürün
Geçtiğimiz yıl 35 dekar alanda kinoa ekmeye karar veren Güven sezon sonunda toplam 7 ton ürün elde ederken, bunun 3 tonunu bir ihracat firmasının aracılığıyla da Irak’a ihraç ederek kârını arttırmış, 500 kilogram kinoayı ise bölgedeki diğer üreticilere dağıtmış.
Avrupa’dan da talep var
Bu yıl yeniden bu kez 105 dekar alanda kinoa ekimi yapan Güven, ürüne Almanya’dan da talep geldiğini söylüyor. “Kinoanın üretim maliyeti buğdayla eşdeğer. Masrafı ve bakımı da aynı. Az emek istiyor, üstelik kazancı daha yüksek” yorumunu yapan Güven’in hayali ise Bingöl’de bir paketleme tesisi kurarak kinoayı bölgede yaygınlaştırmak.
Kuraklığa karşı yıldızı parlıyor
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2013 yılını “Kinoa Yılı” olarak ilan etmesiyle adını geniş kitlelere duyurmaya başlayan kinoa geniş kullanım alanları, kuraklığa dayanıklı yapısı ve yüksek besin değeriyle iklim değişikliğine karşı kilit ürünlerden biri olarak görülüyor. Güney Amerika kökenli bitkinin üretiminde Peru ve Bolivya başı çekiyor.