Örtü altı sebze, meyve ve bağ üretiminde yararlı böceklerle biyolojik mücadele yapan ve feromon, tuzak gibi biyoteknik yöntemler kullanan üreticilerin alacağı destekler belli oldu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan Bitkisel Üretimde Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ örtü altı sebze, meyve ve bağ üretiminde biyolojik ve feromon, tuzak gibi biyoteknik yöntemleri benimseyen üreticileri kapsıyor.
Bitkisel üretimde insan sağlığı ve doğal dengenin korunması için alternatif mücadele tekniklerinin uygulanmasını teşvik etmeyi amaçladığı belirtilen Tebliğde, bu amaçla arazisinde biyolojik ya da biyoteknik mücadele yöntemlerini kullanan üreticilere destek ödemesi yapılmasına ilişkin usul ve esaslar yer alıyor.
En çok destek örtü altına
Buna göre örtü altında 5 ana sebze kalemi olan domates, biber, patlıcan, hıyar ve kabakta biyolojik mücadele yapan üreticilere dekar başına 400 TL biyolojik mücadele desteği verilecek. Aynı ürünlerde feromon ve tuzak uygulaması yapanlara 120 TL, yalnızca feromon uygulaması yapanlara ise 60 TL ek destek ödemesi yapılacak.
Hangi uygulamalar destek görecek?
Turunçgil üretiminde biyolojik mücadeleye 50 TL/da, feromon+tuzak uygulamasına 50 TL/da, yalnızca feromon uygulamasına ise 30 TL/da destek alacak. Nar üreticileri yalnızca 50 TL/da biyolojik mücadele desteği, açık alanda domates üretenler ise yalnızca 50 TL feromon+tuzak ve 30 TL feromon desteği alacak. Tebliğ ayrıca elma, kayısı, ayva, armut, şeftali, nektarin ve bağ üreticileri için dekar başına 50 TL, zeytin üreticileri için ise dekar başına 33 TL biyoteknik mücadele desteği öngörüyor.
Desteklerden yararlanmak isteyen örtü altı üreticilerinin Örtüaltı Kayıt Sistemi (ÖKS), açık arazi üreticilerinin ise Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olması zorunlu. Aynı şekilde biyolojik/biyoteknik mücadelede kullandığı BKÜ’ye ait faturaya sahip olması gerekiyor.
Başvuru tarihlerine dikkat!
Örtüaltında faydalı böcek kullanan üreticilerin seralarında giriş ve yan havalandırma açıklıklarının tül ile kapatılmış olması, zeytin üreticilerinin ise bireysel olarak en az 40 dekar zeytinlik alanda biyoteknik mücadele yaptıklarını beyan etmeleri şart koşuluyor.
Destekler için son başvuru tarihleri ise kayısıda 29 Haziran, şeftali ve nektarinde 6 Temmuz; ayva, armut ve elmada 27 Temmuz, bağda 31 Ağustos, açıkta domates ve zeytinde 5 Ekim, turunçgil ve narda 26 Ekim, örtüaltı üretimde ise 31 Aralık olarak belirlendi.