tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.5.2018

Üretim seferberliği enginarın kaderini değiştirdi

Üretim seferberliği enginarın kaderini değiştirdi

İzmir-Urla’da kooperatifler aracılığıyla enginar tarımını yeniden canlandırılırken başlatılan üretim seferberliği yurtdışından da ilgi görüyor.

Bahar havaları artık ülke genelinde hakim olurken mevsimin en ihtişamlı sebzesi enginar da pazar ve marketlerde daha sık boy göstermeye başladı. Son yıllarda ekim alanları daralmaya başlayan sebze İzmir’in Urla ilçesinde yapılan çalışmalarla dikkatleri yeniden üzerine çekiyor.

Türkiye’de 2016 yılında toplam 36 bin ton üretilen enginarda rekolte 2005 yılının seviyesine gerilemiş durumda. 11 bin tonla en büyük enginar üreticisi il olan İzmir’de de 2015 itibariyle üretim miktarı 2000 yılındaki 12,5 bin tonun gerisinde kalmıştı.

Ekim alanları 3 yılda yüzde 87 arttı

Urla Belediyesi’nin başlattığı proje ise bölgede enginar üretimini eski performansına geri döndürmeyi amaçlıyor. İlçede bulunan köy kooperatifleri yoluyla tarımsal üretimden vazgeçmek zorunda kalan üreticiler yeniden ekime özendirilirken, son 3 yılda ekim alanları yüzde 87,5 oranında genişledi. Proje bu süre zarfında enginar üreticilerinin gelirlerini ise yüzde 275 arttırmayı başardı.

uretim-seferberligi-enginarin-kaderini-degistirdi2.jpg

Enginar Festivali damga vurdu

Urla’ya özgü sakız enginarının sembollüğünde geçtiğimiz hafta üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Urla Enginarı Festivali de sebzenin popülerliğini arttırırken, yapılan çalışmalar Dünya Bilimler Akademisi’nin de (TWAS) ilgisini çekti. Nisan ayında ilçeyi ziyaret eden TWAS heyeti ilçedeki üretim seferberliğini yakından takip ettiklerini açıkladı. 

Artan gelirden herkes pay alıyor

Enginar üretimini yalnızca üreticilerin gelir düzeyini arttıracak bir faktör olarak görmediklerini söyleyen Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, “Herkesin ortaya çıkan gelirden payını almasını sağlayacak şekilde bir örgütlenmeye gittik. Festivalimiz de Türkiye sınırlarını dışında da tanınırlığa ulaşarak turizme katkı sağlıyor. Bu ilçenin assolisti artık enginar” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.