tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.5.2018

Yerli kenevir tohumu geliyor

yerli-kenevir-tohumu-geliyor.jpg

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde esrar maddesi içermeyen endüstriyel kenevir çeşidi geliştirmek için çalışma başlatıldı.

Esrarla özdeşleştiği için kötü bir üne sahip olan kenevir bitkisi artık son yıllarda hem tıbbi hem de endüstriyel kullanım alanlarıyla ön plana çıkmaya başladı. Başta ABD ve Batı Avrupa ülkeleri olmak üzere bitkinin uyuşturucu/uyarıcı özellik içermeyen çeşitleri geliştirilirken, Türkiye’de de benzer çalışmalar hız kazanıyor.

Türkiye’ye özgü yerli kenevir çeşidi geliştirmek için Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün ortaklığında bir araştırma başlatıldı. Sera ve laboratuar şartlarında analiz edilen bitkiler üzerine yapılan incelemeler sonucu 3 yıl içinde narkotik boyutu olmayan kenevir tohumu geliştirilmesi hedefleniyor.

Tekstil ve ilaç sanayisini besliyor

Dünyanın pek çok bölgesinde olduğu gibi Anadolu’da da yetişebilen bir bitki olan kenevirin tohum, lif ve saplarından tekstil, elyaf, kağıt, yapı malzemesi ve biyoyakıt gibi çok çeşitli endüstriyel alanda faydalanılıyor. Aynı şekilde bitkinin sağlık temelli yararlarının keşfedilmesiyle birlikte pek çok ülkede “medikal kenevir” üretimi ve kullanımı yasallaşmaya başladı.

Yerli kenevir tohumu geliyor

Yasal statüsü tartışılıyor

Kanada, Almanya, İtalya, Yunanistan gibi ülkelerin yanı sıra ABD’de 26 eyalette medikal kenevir legalleşirken kavuşurken, bitkinin Türkiye’deki yasal statüsü de tartışılmaya başladı. Kenevirin içinde uyuşturucu/uyarıcı etkiye yol açan THC maddesi içermeyen ya da çok düşük oranda içeren çeşitlerinin üretiminde ise ilk sırada bulunan Fransa’yı Çin ve İsrail takip ediyor.

Katma değeri yüksek bir ürün

Kenevirin ekim alanlarının yıllar içinde dünyada ve Türkiye’de yok olma noktasına geldiğini söyleyen OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç, “Dünya bu konuda yeniden tırmanışta, bizim de ucundan onları yakalamamız lazım. Kenevir üretimini eski haline getirmeli ve katma değeri yüksek endüstriyel bir ürün olarak ekonomiye kazandırmalıyız” diyor.

Avrupa’da 58 çeşidi var

Bitkinin hem iç tüketim hem de ihracatta değerlendirilebileceğini dile getiren Aytaç, “Avrupa’da esrarı çok düşük 58 adet kenevir çeşidi var, ama bizim ülkemizde hiç yok. Başlattığımız çalışmalar sonucunda 3 yıl içinde Türkiye’nin yerli kenevir çeşidini çıkaracağız. Bunu çıkardığımız zaman olayın narkotik boyutunu değil faydalı boyutunu konuşacağız” diye konuşuyor.


Yorumlar
  • Derin

    Bu kenevir ruhunun adı ne dır yasli bir günden bu yaprağın hava sasinden yaprağınin resmini yaptım ismim Derin

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.