E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Ocak sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
8.4.2018
Bugün hala popülerliğini koruyan Tarla Yönetimi Cepkitabı’nın yaratıcısı olan İngiliz tarım ekonomisti John Nix yaşama veda etti.
Türkiye’de pek yakından tanınmasa da Birleşik Krallık başta olmak üzere Avrupa’nın en ünlü tarım ekonomistlerinden biri olan Prof. Dr. John Nix, 90 yaşında hayata gözlerini yumdu. Londra Üniversitesi profesörlerinden biri olan Nix, üreticiler için geliştirdiği Farm Management Pocketbook (Tarla Yönetimi Cepkitabı) ile de biliniyordu.
John Nix kimdir?
1927 yılında Londra’da doğan Nix, kendisini büyüten üvey ailesinin ekonomik durumu ve 2. Dünya Savaşı’nın yarattığı koşulların zorluğu aşarak Londra Üniversitesi’ni kazandı ve hem iktisada hem de tarıma olan merakını akademik alanda yaptığı çalışmalarla ortaya koymaya başladı.
1961 yılında ekonomi araştırmalarının Londra’daki merkezi olan Wye College’a tarım yönetimi uzmanı olarak atanan Nix, 1966 yılında üreticilerin çiftliklerini daha kârlı birer işletme haline getirmelerine yardımcı olması için Farm Management Pocketbook’u hazırlayıp yayınladı.
Tarımda benchmarking’in öncüsü
Tarımsal üretime modern bir işletme olarak yaklaşan bu not defteri bu alandaki ilk pratik veri kaynaklarından biri olarak hem üreticiler hem de tarım sektörünün tümünde ilgiyle karşılandı. 2011 yılında İngiltere’de Tarım Ekonomisi Mükemmeliyet Ödülü’ne layık görülen ve “tarımda benchmarking (kıyaslama) yönteminin öncüsü” olarak nitelendirilen Nix’in Farm Management Pocketbook’u bu yılın başında 48. baskısını yapmıştı.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.