tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.4.2018

Kapya biber 10 yılda kendi tarihini yazdı

Kapya biber 10 yılda kendi tarihini yazdı

Kapya biberin tarihi çok geriye gitmiyor. Ancak hem Türkiye’de hem de Avrupa’daki tüketim oranlarına bakıldığında, bu kadar kısa zamanda kendini kabul ettirebilme becerisi hayranlık uyandırıcı.

Cezbedici kırmızı rengi, etli yapısı ve tadıyla geleneksel biber çeşitlerinin tahtını sallayan kapya biberin seralardaki ekiliş alanı son 10 yılda katlanarak arttı. Bu hızlı yükselişin temelinde ilk bakışta iç pazar tüketiminin artışı yatıyor gibi görünüyor. Ancak ihracat ağına katılan Balkan ülkelerinin talepleri ve ürünün diğer çeşitlere oranla daha az işçiliğe ihtiyaç duyması nedeniyle daha çok üreticinin tercihleri arasına girmesi de ciddi birer etken oldu.

En çok Çanakkale’de üretiliyor

Taze, dondurulmuş, közlenmiş, kurutulmuş, salça, sos, baharat veya konserve olarak birçok farklı şekilde tüketilen kapya biber, 957 bin 30 tonluk üretim miktarıyla da Türkiye’nin toplam biber üretiminin yaklaşık olarak yüzde 40’nı oluşturuyor. Açık alanda ve örtü altında yetiştirilen kapya biberler ağırlıklı olarak tarla koşullarında olmak üzere 189 bin 877 ton ile en çok Çanakkale’de üretiliyor.

kapya-biber-10-yilda-kendi-tarihini-yazdi2.jpg

Geçen yıl en kârlı biber türü oldu

Örtü altı kapya biber üretiminin en yoğun olduğu bölge ise tüm örtü altı üretim faaliyetlerinde olduğu gibi Akdeniz bölgesi. Bu bölgede üretim çoğunlukla tek ürün döneminde gerçekleştiriliyor. Serada kapya biber ekim alanlarının son 10 yılda 10 kat arttığının altını çizen Bayer Nunhems Biber Müşteri Yöneticisi Yücel Şengül, pazar fiyatlarından dolayı örtü altı üretiminin daha da artacağını öngörüyor.

Sera bölgelerinde kapya biberin kârlılığından dolayı yayla ve bahar dönemi yetiştiriciliğin de arttığına da dikkat çeken Vilmorin Anadolu Tohumculuk Ürün Geliştirme Yöneticisi Onur Kılllı, özellikle geçtiğimiz yıl sera döneminde en kârlı biber tipinin kapya olduğuna dikkat çekiyor.

Açık alandan seraya kayıyor

Kapya biber örtü altına girerken tarla üretimi ise eski performansında değil. “Açık alan üretimi çok değişken, yıllar içerisinde azaldı diyebiliriz” diyen Yücel Şengül, bu durumun nedenlerini ise şöyle açıklıyor: “Açık alan üretimi hem riskli hem de getirisi bazen çok düşük olabiliyor. İklimsel koşullarla açık alanda mücadele etmek oldukça zor, hastalık ve zararlılarla zamanında ve etkili mücadele gerektiriyor.”

kapya-biber-10-yilda-kendi-tarihini-yazdi3.jpg

Salçada domatesle rekabet kızıştı

Kapya biberin kullanım alanları da yetiştirilme biçimlerine göre değişim gösteriyor. Açık tarlada üretilen biberlerin yüzde 90’ı közlenmiş ya da salçalık biber olarak gıda sanayisinde değerlendirilirken serada üretilenler daha çok taze olarak tüketiliyor. Salçada domatese alternatif olarak bibere olan talebin giderek arttığını söyleyen Yücel, “Közlenmiş kapya biberin de hazır gıda olarak tüm dünyada ve özellikle Avrupa’da artan bir trendi var” diyor.

Kırmızıbiber demek kapya demek!

Sofralık kapya biber de Türk damak tadı ve mutfak alışkanlıkları içinde kısa sürede kendine yer edinmiş durumda. Çoğu kez közlenmiş halde tüketilen sevilen kapya biberin hem lezzeti hem kırmızı rengi ile yemeklere de ayrı bir hava kattığını söyleyen Onur Kıllı, “Türk kültüründe kırmızıbiber tüketiminin neredeyse tamamını kapya biber oluşturuyor” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.