Kahve üretimi bu yıl 3 kıtada da düşüş eğiliminde. Uzmanlar iklim değişiklinin etkilerinin kahve üreticilerini üretimden giderek uzaklaştırmaya başladığını söylüyor.
Kimileri için keyifli anların tamamlayıcısı, kimileri için güne başlamanın önkoşulu, kimileri için ise bir yaşam biçimi! Kahve dünya genelinde en yaygın tüketilen bitkisel içeceklerin başında geliyor. Ancak küresel iklim değişikliği tüm bu alışkanlıkların yakın gelecekte değişmek zorunda kalabileceğinin işaretini veriyor.
Üretim her yıl daha da zorlaşıyor
Kahvenin yetiştirildiği üç kıta olan Güney Amerika, Afrika ve Asya’da ürüne dair bir yılki veriler hiç de iç açıcı değil. Üretimde lokomotif roldeki ülkelerin çoğunda rekolte azaldığı görülürken, üreticilerin her geçen yıl kahve üretiminin zorluklarıyla baş etmekte daha çok zorlandığı ve pek çoklarının da üretimden vazgeçmek durumunda kaldığı görülüyor.
Başta ABD olmak üzere tüm dünyanın kahve ihtiyacını karşılayan öncelikli ülkelerden biri olan Kolombiya’da son 12 ay içinde üretim yüzde 4 gerilerken ihracat ise bir önceki döneme oranla yüzde 1 azaldı. Kolombiya Kahve Üreticileri Birliği (FNC) yaşanan kritik düşüşün temelinde iklimsel etmenler olduğunu dile getirdi.
Tek çözüm makineleşme
Asya kıtasının en önemli kahve ihracatçılarından biri olan Hindistan’da üretimin merkezi konumundaki Karnataka bölgesinde yaşanan kuraklık üretim grafiğini baş aşağı çevirdi. Hasat sonuçları bir önceki yılın yüzde 20 gerisinde kalırken, üreticiler bir yandan da ülke tarımında azalan işgücü kriziyle boğuşuyor. Uzmanlar kahvenin geleceğini kurtarmak için tek yolun makineleşme olduğu görüşünde.
Üreticinin kahveye ilgisi azaldı
Afrika’nın iki büyük üreticisi Uganda ve Tanzanya’da benzer sorunlar yaşanıyor. Kuraklığın yanı sıra hastalık ve zararlıların üretimi düşürdüğü Uganda’da Tarım Bakanı Vincent Sempijja, dünya pazarında yükselen kahve fiyatlardan faydalanmak için başlattıkları kahve üretimi teşvik programına üreticilerin yeterince ilgi göstermediğinden yakınıyor. Üretimin yüzde 8,5 oranında azaldığını açıklayan Tanzanya Kahve Kurulu ise sorunun kaynağı olarak iklim değişikliğini işaret etti.
2,6 milyon ton ile dünyanın en büyük kahve üreticisi olan Brezilya’da ise henüz kriz sesleri duyulmasa da geleceğe yönelik tahminler uyarı niteliği taşıyor. Rabobank’in Mart ayında yayınladığı raporda bu yıl hasat performansının beklenenin altında kalacağı belirtilirken, kahve üreticileri de mevcut fiyatlardan dolayı memnuniyetsizliklerini dile getiriyor.