tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

26.3.2018

Japonya’da tarıma drone damgası

Japonya’da tarıma drone damgası

Drone teknolojisi yaygınlık ve çeşitliliğini son birkaç yıldaki popülerliğine borçlu. Oysa Japonya ilk insansız hava araçlarını bundan 30 yıl önce tarım alanlarında uçurmaya başlamıştı bile.

Japonya denildiğinde çoğu kişinin aklına sanayiye ya da gündelik kullanıma yönelik elektronik, motor ve robot teknolojileri geliyor. Japonya ile tarım sözcükleri yan yana geldiğinde ise ülkenin adeta ulusal tarım ürünü olarak alabildiğine geniş arazileri dolduran çeltiğim akla gelmesi şaşırtıcı değil.

Son yıllarda kullanım alanları hızla artan drone’lar artık tarım alanlarında da daha sık gezinmeye başladı. Bundan tam 35 yıl öncesinde insansız hava araçlarının ilk örneklerini geliştirmeye başlayan Japonya, modern drone’ları çoktan tarım alanlarına, özellikle de çeltik arazilerine adapte etmeyi ve sonuçlarını almayı başardı.

Macera 1987’de başladı

İlk olarak 1983 yılında Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı’nın talebiyle Yamaha firması tarafından geliştirilen ve 1987 yılında çeltik tarlalarını ilaçlamada kullanılmaya başlayan insansız helikopter R-50 ile ateşlenen bu macera, bugün arazide çok çeşitli işler için görevlendirilmiş drone türleriyle devam ediyor.

japonya-da-tarima-drone-damgasi3.jpg

Tarım arazilerinden afet bölgelerine

Yamaha’nın tarım amaçlı görevler için tasarladığı ve 1997 yılında piyasaya sürdüğü R-Max isimli insansız helikopter bu gelişimde mihenk taşı konumundaki bir diğer teknoloji oldu. Bugün halen yaygın şekilde kullanılmakta olan R-Max  yalnızca tarım değil, keşif ve afet müdahale işlerinde aranan bir araç haline geldi. Öyle ki 2011’deki Fukushima nükleer kazasında girilemeyen bölgelerdeki radyasyon ölçümlerini mümkün kılarak fayda sağladı.

Ve drone'ların altın dönemi!

2010’lu yıllara gelindiğinde ise başta ABD olmak üzere tarımsal dronelar hem yaygınlık hem de çeşitlilik anlamında hızlı yol kat etmeye başladı. Drone teknolojisinin öncülüğünü yapan ve onlardan bitkisel üretimde faydalanan Japonya bu süreçte bir parça sessiz kalsa da, yeni teknolojiler ile sahalarda varlığını yeniden hissettirmeye hazırlanıyor.

Yeni teknolojiler yolda

Japonya merkezli OPTiM firmasının Saga Üniversitesi işbirliğinde geliştirdiği Agri Drone bu geri dönüşün ilk sinyali olacağa benziyor. Agri World 2017 fuarında tanıtımı yapılan araç, üreticilerin tarladaki zararlı ve yabancı ot nüfusunu ve çeşitliliğini, bunların yarattığı muhtemel kaybı ve riskleri, bunun yanı sıra belirtileri görünen hastalıkları tespit ve zamanında müdahale etmek için tasarlarmış.

japonya-da-tarima-drone-damgasi2.jpg

Çeltiğin dilinden anlayan drone

Drone Japan firmasının organik çeltik yetiştiriciliğine özel olarak geliştirdiği Drone Rice Project ise çok yönlü kamera ve harita sistemi sayesinde arazide pestisit ya da gübrelemeye ihtiyaç duyulan alanları üreticiye göstererek üretim sürecini kolaylaştırmayı hedefliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.