tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.3.2018

Yaşamını bitki hastalıklarının gizemine adadı

yasamini-bitki-hastaliklarinin-gizemine-adadi1.jpg

Virüs biliminin kurucularından kabul edilen ve tüm yaşamını bitki hastalıkları ve beslenmesine dair bilgileri arttırmaya adayan Martinus Beijerinck, bundan 167 yıl önce bugün doğdu.

Bugün 16 Mart, Hollandalı bilim insanı Martinus Willem Beijerinck’in doğumgünü. Virüs bilimi ve çevresel mikrobiyolojinin birkaç öncü isminden biri olarak tanınan Beijerinck’in keşifleri ve ortaya koyduğu veriler, tarımsal üretimde kritik önemi olan bilgilerin kaynağı olarak ziraat mühendisleri ve üreticilere ışık tutmaya devam ediyor.

Mozaik hastalığının sırrını ortaya koydu

1851 yılında Amsterdam’da doğan Beijerinck, Delft Teknik Okulu’ndan kimya mühendisi olarak mezun olduktan sonra doktorasını Leiden Ünversitesi’nde doktora yapmaya başladı. Bu süreçte ilgi ve çalışma alanını çevresel mikrobiyoloji olarak belirleyen Beijerinck, bugün Wageningen Üniversitesi olarak bilinen Wageningen Tarım Okulu’nda öğretmenlik yapmaya başladı.

1897 yılına gelindiğinde Beijerinck, bu tarihten itibaren 23 yıl boyunca çalışmalarını sürdüreceği Delft Mikrobiyoloji Okulu’nu kurdu. Burada tarımsal ve endüstriyel mikrobiyoloji üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran Beijerinck, 1989 yılında sebze ürünlerinde de büyük kayıplara yol açan mozaik hastalığının kaynağını ortaya koyarak tütün mozaik virüsünün tanımlanmasına katkı sağladı.

yasamini-bitki-hastaliklarinin-gizemine-adadi2.jpg

Azotun besine dönüşme sürecini aydınlattı

Azotun amonyum iyonlarına dönüşerek bitkiler için besin kaynağı haline gelmesini sağlayan azot fiksasyonu sürecini keşfetmeyi başaran Beijerinck, toprak verimliliği ve tarım için kilit rol oynayan bu biyokimyasal reaksiyonun yanı sıra bitkiler ve bakteriler arasındaki ortak beslenme örneklerini de ortaya koyarak tarıma çok önemli biyolojik bilgiler sunmayı başardı.

Yalnızca bitki hastalıklarına yoğunlaştı

79 yaşında hayata veda eden Beijerinck, yaşadığı dönemde kendisi ile benzer çalışma alanlarında ünlenen Louis Pasteur ve Robert Koch gibi figürlerin gölgesinde kalsa da, onu aynı üne ve belki de yaptığı keşiflerle Nobel Ödülü’ne kavuşturamayan şeyin beşeri hastalıklar yerine yalnızca bitki hastalıklarıyla ilgilenmesi olduğu dile getiriliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.