tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.3.2018

Tek makine ile yüz tarla işi!

Tek makine ile yüz tarla işi!

Kanadalı bir teknoloji firmasının tasarladığı tarım robotu ekimden balyalamaya, gübrelemeden hasada kadar tüm görevleri tek başına yapmaya aday.

Tarım alanları artık son model traktörler, biçerdöverler ve diğer makinelerin yanında artık sürücüsüz şekilde çalışan tarım aletlerini de ağırlamaya başladı. Ekim ya da hasat gibi komplike işleri önceden programlayarak kendi başlarına halleden bu otonom makineler, işgücü ve yakıt tasarrufu açısından geçmişte hayal edilemeyen sınırları zorlamaya devam ediyor.

Tüm görevleri üstlenecek

Kanada merkezli tarım teknolojileri markası SeedMaster otonom tarım robotları arasına yeni bir üyeyi katmaya hazırlanıyor. Ancak bu makineyi diğerlerinden ayıran çok önemli bir özelliği var: DOT Power Platform adını taşıyan robot yalnızca ekim, gübreleme ya da hasat değil, tarım alanında mesai isteyen tüm işleri kendi başına gerçekleştirme iddiasında.

Yakın zamanda piyasaya sürülmesi planlanan tarım robotun üzerinde bulunan araç modülleri sayesinde, 100 farklı görevi üstlenerek tek bir makine ile başarıya ulaştırmak için tasarlanmış. Navigasyon sistemi, kurma kolları, akıllı tekerlekler, kaza önleyici sensörler ve senkronizasyon sistemi bu modüllerden yalnızca birkaçı.

tek-makine-ile-yuz-tarla-isi2.JPG

Arazi bilgilerini gir ve keyfine bak!

DOT Power Platform bu özellikleri sayesinde tohum ekiminin yanı sıra, gübre ve ilaç dağıtımı, balyalama, çakıl temizliği ve bitki toplama gibi birbirinden bağımsız süreçler gerektiren görevleri yerine getiriyor. Üreticinin tek yapması gereken ise GPS ya da drone sistemleri yardımıyla oluşturduğu arazi haritası bilgilerini robotun otomasyon sistemine yüklemek.

Bu yıl üreticilere ulaşacak

Robotun akaryakıt, işgücü ve makine masraflarında yüzde 20’den fazla tasarruf sağlayacağını açıklayan SeedMaster, aynı zamanda karbon emisyonlarının yüzde 20 oranında azaltılmasına imkan tanıdığını dile getiriyor. 2017 yılında yapılan denemelerin ardından DOT bu yıl içinde ilk olarak Kanada’da üreticilerin kullanımına sunulacak.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.