Türkiye’de çilek üretiminin merkezi olan Mersin’in Silifke ilçesinde üreticiler bu yıl erken başlayan ihracata ürün yetiştirmekte zorlandıklarını söylüyor.
Doğanın ağır ağır yeniden uyanmaya başladığı bu Mart günlerinde tarım alanlarını da yeni mevsimin heyecanı sardı. Sıcak günlerin habercisi olan çilekte hasat süreci devam ederken sezonun ilk meyveleri de tüketiciye ulaşmaya başladı.
Türkiye’de çilek üretimi denilince akla ilk gelen bölge olan Mersin-Silifke’de örtü altında hasat edilen çileğin talibi yalnızca iç pazar değil. Bu yıl ihracat her zamankinden erken başlarken, üreticiler ithalatçı ülkelerinin Silifke çileğine gösterdiği yoğun talebi karşılamakta zorlandıklarını dile getiriyor.
Ortadoğu’dan çok yoğun talep var
Türkiye’nin çilek ihracatının yaklaşık yüzde 60’ını karşılayan Silifke’de bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton ürün alınması bekleniyor. İlçede üretilen çileğin kilosu iç piyasada 4-5 TL arasında alıcı bulurken başta Rusya, Katar ve Dubai olmak üzere yurtdışına gönderilen ürünün fiyatı ise 5,75 TL.
Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, ilçede yaklaşık 3 bin üretici ailesinin geçim kaynağı olan çileğe özellikle Ortadoğu ülkelerinden çok yoğun talep geldiğini söylüyor. “Sezonun başında olmamızdan dolayı tam kapasiteye ulaşamadığımız için ihracat talebine cevap veremiyoruz” diyen Kaynar, açık arazide üretilen ve Nisan ayında toplanmaya başlayacak olan çileğin ise büyük oranda Rusya’ya ihraç edileceğini belirtiyor.