tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.3.2018

Çilekte üretimin nefesi ihracata yetmiyor

Çilekte üretimin nefesi ihracata yetmiyor

Türkiye’de çilek üretiminin merkezi olan Mersin’in Silifke ilçesinde üreticiler bu yıl erken başlayan ihracata ürün yetiştirmekte zorlandıklarını söylüyor.

Doğanın ağır ağır yeniden uyanmaya başladığı bu Mart günlerinde tarım alanlarını da yeni mevsimin heyecanı sardı. Sıcak günlerin habercisi olan çilekte hasat süreci devam ederken sezonun ilk meyveleri de tüketiciye ulaşmaya başladı.

Türkiye’de çilek üretimi denilince akla ilk gelen bölge olan Mersin-Silifke’de örtü altında hasat edilen çileğin talibi yalnızca iç pazar değil. Bu yıl ihracat her zamankinden erken başlarken, üreticiler ithalatçı ülkelerinin Silifke çileğine gösterdiği yoğun talebi karşılamakta zorlandıklarını dile getiriyor.

Ortadoğu’dan çok yoğun talep var

Türkiye’nin çilek ihracatının yaklaşık yüzde 60’ını karşılayan Silifke’de bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton ürün alınması bekleniyor. İlçede üretilen çileğin kilosu iç piyasada 4-5 TL arasında alıcı bulurken başta Rusya, Katar ve Dubai olmak üzere yurtdışına gönderilen ürünün fiyatı ise 5,75 TL.

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, ilçede yaklaşık 3 bin üretici ailesinin geçim kaynağı olan çileğe özellikle Ortadoğu ülkelerinden çok yoğun talep geldiğini söylüyor. “Sezonun başında olmamızdan dolayı tam kapasiteye ulaşamadığımız için ihracat talebine cevap veremiyoruz” diyen Kaynar, açık arazide üretilen ve Nisan ayında toplanmaya başlayacak olan çileğin ise büyük oranda Rusya’ya ihraç edileceğini belirtiyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.