Avustralya’da bir tasarımcının geliştirdiği sentetik polenleyici, tarım alanlarında verimliliğe katkı sunan arıların azalan nüfusunu yeniden arttırmayı hedefliyor.
Dünya genelinde azalma eğilimde olan arı nüfusu yalnızca biyoçeşitliliği değil tarım alanlarının verimliliği üzerinde de tehdit oluşturuyor. Bitkilerin tozlaşma süreçlerinde yadsınamaz bir yeri olan arıların yaygınlığını geri kazanmaları için her geçen gün yeni bir öneri ortaya konuluyor.
Avustralyalı modern tasarımcı Michael Candy de aynı sorunun çözümü için yepyeni bir teknolojik buluşa imza attı. Candy’nin üç boyutlu yazıcıların yardımıyla geliştirdiği robotik çiçekler, bitkisel ekosistem için kritik öneme sahip arılar için yapay polenlemeyi mümkün kılarak sorunu çözmeyi hedefliyor.
Kanola bitkisi model alındı
Sentetik Polenleyici adını taşıyan ve gerçek bitkilerin yanlarına yerleştirilen bu robot çiçekler, yüzeylerinde bulunan polen ve nektar sayesinde arıları polenlemeye teşvik ediyor. Kanola bitkisinin çiçeklerinin model olarak alındığı yapay çiçeklere konan arılar, tıpkı gerçek çiçeklerde olduğu gibi buradan polen toplamaya başlıyor.
Arıların endüstriyel tarım için de en faydalı polenleyiciler olarak iş gördüğüne dikkat çeken Candy, “Ancak çok çeşitli çevresel sorunlardan dolayı tehlike altındalar. Eğer gelecekte genetiği değiştirilmiş tarım bitkileri polen üretemez noktaya gelirse bu üreme döngüsünü üstlenme ve iyileştirme noktasında görev alacak” diye konuşuyor.