tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.3.2018

Robot çiçekler tarım alanlarını yaşatacak

Robot çiçekler tarım alanlarını yaşatacak

Avustralya’da bir tasarımcının geliştirdiği sentetik polenleyici, tarım alanlarında verimliliğe katkı sunan arıların azalan nüfusunu yeniden arttırmayı hedefliyor.

Dünya genelinde azalma eğilimde olan arı nüfusu yalnızca biyoçeşitliliği değil tarım alanlarının verimliliği üzerinde de tehdit oluşturuyor. Bitkilerin tozlaşma süreçlerinde yadsınamaz bir yeri olan arıların yaygınlığını geri kazanmaları için her geçen gün yeni bir öneri ortaya konuluyor.

Avustralyalı modern tasarımcı Michael Candy de aynı sorunun çözümü için yepyeni bir teknolojik buluşa imza attı. Candy’nin üç boyutlu yazıcıların yardımıyla geliştirdiği robotik çiçekler, bitkisel ekosistem için kritik öneme sahip arılar için yapay polenlemeyi mümkün kılarak sorunu çözmeyi hedefliyor.

Kanola bitkisi model alındı

Sentetik Polenleyici adını taşıyan ve gerçek bitkilerin yanlarına yerleştirilen bu robot çiçekler, yüzeylerinde bulunan polen ve nektar sayesinde arıları polenlemeye teşvik ediyor. Kanola bitkisinin çiçeklerinin model olarak alındığı yapay çiçeklere konan arılar, tıpkı gerçek çiçeklerde olduğu gibi buradan polen toplamaya başlıyor.

robot-cicekler-tarim-alanlarini-yasatacak1.jpg

Arıların endüstriyel tarım için de en faydalı polenleyiciler olarak iş gördüğüne dikkat çeken Candy, “Ancak çok çeşitli çevresel sorunlardan dolayı tehlike altındalar. Eğer gelecekte genetiği değiştirilmiş tarım bitkileri polen üretemez noktaya gelirse bu üreme döngüsünü üstlenme ve iyileştirme noktasında görev alacak” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.