tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

26.2.2018

Bu hastalık 3 kıtada buğdayı tehdit ediyor

Bu hastalık 3 kıtada buğdayı tehdit ediyor

Buğday pası hastalığı Asya, Avrupa ve Afrika’da her geçen gün etkinliğini arttırıyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü risk altındaki tüm ülkeleri ciddi önlemler almaya çağırdı.

Bitki koruma teknolojileri ne kadar gelişirse gelişsin, değişen iklim faktörleri ve her bölgede aynı mücadelenin aynı özen ya da başarıyla yürütülememesi yeni salgınları da beraberinde getiriyor. Birkaç yıldır çok geniş bir coğrafyada etkinliğini arttıran buğday pası, artık hafife alınmayacak bir risk olarak uzmanları endişelendirmeye başladı.

2013 yılından itibaren Avrupa’nın Batı ucundaki Britanya’dan Asya kıtasının ortalarına ve Orta Afrika’daki Etiyopya’ya kadar buğday tarımının başat olduğu ülkelerde kayıplara yol açmaya başlayan buğday pasına karşı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), üç kıtadaki ülkeleri hastalıkla etkin bir mücadele planı oluşturmaya davet ediyor.

Ortak eylem gerekiyor

FAO’nun geçtiğimiz günlerde yayınladığı rapor, buğday pasının Asya, Avrupa ve Afrika’da bir milyondan fazla insanın gıda güvencesi ve geçim kaynağını tehdit eder noktaya ulaştığına dikkat çekiyor. Yeni buğday pası ırklarının saldırgan özellik gösterdiğini söyleyen FAO tarım görevlisi Hafiz Muminjanov, hastalığa karşı sürekli gözetim ve eylem planına ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

bu-hastalik-uc-kitada-bugdayi-tehdit-ediyor1.jpg

FAO’nun başlattığı Borlaug Küresel Pas Girişimi de bu yöndeki çabaların bir ürünü. Pas hastalıklarının gözlenmesi ve yönetimi için uzmanları ve üreticileri eğitmeyi hedefleyen inisiyatifin, risk altındaki her ülkede yerel güçlerle işbirliği yapması ve hastalığın görüldüğü bölgelerde koordinasyon içinde çalışması gerekli.

Dirençli çeşitler ve yapay aşı kullanılmalı

Pas tehdidine karşı dirençli buğday çeşitlerinin geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılmasının büyük önem taşıdığını söyleyen Muminjanov, “Hastalığın yoğunlaştığı sıcak noktalar üzerindeki ticari ve üretici buğday çeşitlerinin taranması ve yapay aşı kullanımı da kayıpları önleyecek adımlar” şeklinde konuşuyor.

FAO’nun hazırladığı “Buğday pası sınır tanımıyor” başlıklı video, üreticilerin dikkatini hastalığın boyutlarına ve mücadelenin gerekliliğine çeken cinsten.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.