tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

26.2.2018

Havza destekleri kesinleşti! İşte detaylar

Havza destekleri kesinleşti! İşte detaylar

Açıklanan havza bazlı üretici desteklerine göre dekar başına en çok mazot desteği alacak ürünler çeltik ve pamuk olacak. Biyolojik mücadele yürüten üreticiler ise dekara 400 TL destek alacak.

Yeni yılda havza bazlı üretim modeli kapsamında üreticilere verilecek destek miktarları Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre bulundukları havzada desteklenen ürünlerin ekiminin yanı sıra organik tarım, İyi Tarım ve sertifikalı tohum kullanımına yönelik destek miktarları da netleşti.

Hangi ürün ne kadar destekleniyor?

Bakanlar Kurulu’nun 2018 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar’ına göre buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üreticileri dekar başına 15 TL mazot desteği alacak. Nohut, mercimek ve kuru fasulye gibi baklagil ürünleri eken üreticiler için ise bu miktar 14 TL olacak.

2018 desteklerinde dekar başına en çok destek ise çeltik ve pamuk ürünlerinde olacak. Buna göre çeltik ve pamuk üreticilerini yeni dönemde dekar başına 40 TL mazot desteği beklerken yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, dane mısır ve patates üreticileri ise akaryakıt giderleri için dekara 19 TL destek görecek.

havza-destekleri-kesinlesti-iste-detaylar2.jpg

Gübre destekleri değişmedi

Mazot destekleri aspir üretiminde dekar başına 12 TL; kanola, soğan, yaş çay, fındık, yem bitkileri ve diğer ürünlerde ise 10 TL olarak belirlendi. Bu dönemde tarım arazisini nadasa bırakan üreticiler için ise destek miktarı 6 TL ile sınırlı. Gübre desteği ise geçtiğimiz yıl olduğu gibi bütün ürünlerde dekara 4 TL olarak açıklandı.

İyi Tarım en çok örtüaltında destek görecek

Arazisinde İyi Tarım uygulamaları yapan meyve ve sebze üreticileri bireysel olarak dekar başına 50 TL, grup olarak ise 40 TL destek alacak. Süs bitkileri ve tıbbi-aromatik bitkilerde bireysel İyi Tarım uygulamalarına 100 TL, grup olarak üretime ise 50 TL destek verilecek. İyi Tarımda en çok desteği dekara 150 TL ile örtüaltı, en düşük desteği ise 10 TL ile çeltik üreticileri alacak.

Toprak analizi başına 40 TL destek

Alınan karara göre organik tarım standartlarında üretim yapacak üreticiler 1, 2, 3 ve 4’üncü kategorilere göre sırasıyla 100, 70, 30 ve 10 TL/da destek görecek. Bu arada toprak analizi destekleri en az 50 dekar genişliğindeki arazilerde yetkili toprak analiz laboratuarlarına analiz başına 40 TL olarak uygulanacak.

havza-destekleri-kesinlesti-iste-detaylar3.jpg

Biyolojik mücadele teşvik ediliyor

Örtüaltı üretimde zararlılara karşı biyolojik mücadele yürüten üreticiler dekar başına 400 TL, biyoteknik mücadele yürütenler ise 120 TL destek alacak. Yurtiçi sertifikalı tohum kullanan üreticilere dekar başına verilecek destek ise patateste dekar başına 80, yoncada 30; fiğ, korunga ve yem bezelyesinde 20 TL.

Fark ödemeleri de belli oldu

Bu arada ürüne göre verilecek havza bazlı fark ödemesi destekleri de netleşti. Buna göre en yüksek fark ödemesi kilogram başına 80 Kuruş ile kütlü pamuk ve zeytinyağında görülüyor. Bu miktar soyada 60, aspirde 55, kanola ve baklagillerde 50, ayçiçeğinde ise 40 Kr/kg olarak kesinleşti.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.