E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Aralık sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
20.2.2018
Orta Anadolu’da doğal soğuk hava depolarında bekletilen patateslerin depolama süresinde sona yaklaşılırken, üreticiler acilen ihracat teşviki çıkarılmasını talep ediyor.
Orta Anadolu’da patates üreticilerinin gergin bekleyişi sürüyor. Niğde ve Nevşehir’in yanı sıra Sivas, Kayseri’de üretilip Niğde’de ve Kapadokya’daki doğal soğuk hava depolarında toplanan 600 bin ton patatesin bozulmadan önce pazara sunulması gerekli. Ancak üreticiler üründen kazanç elde edebilmek için ihracata verilecek teşvik sözünün bir an önce devreye girmesini bekliyor.
Fiyatlar 30 kuruşa kadar düştü
Yaz sonu hasat döneminde 1 TL civarındaki fiyatlarla piyasaya giriş yapan patateste yılbaşına gelindiğinde bu miktar 50-80 kuruş bandına düşmüştü. Yeni yıl ile birlikte ihracatın azalmasıyla bugünlerde patatesin üretici fiyatları 30-60 kuruşa kadar inmiş durumda.
2017 yılında ton başına 75 TL ihracat teşviki alan üreticiler pazarlamadan kaynaklı sorunlarını bu yolla bir nebze olsun giderebilmişti. Geçtiğimiz ay ise Başbakan Binali Yıldırım Niğde’ye yaptığı ziyarette bu yıl üreticilere bunun iki katı oranında destek verileceğini dile getirmişti.
40 gün kaldı
Depolarda bekleyen ürünlerin çimlenmeye başlayarak bozulmaması için en az Mart ayının sonuna kadar beklenen kararın açıklanması ve sevkiyatın başlaması gerekiyor. Konu üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüştüklerini söyleyen Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Salih Çelikbaş, “Patatesler Mart sonuna kadar elden çıkarılmazsa çöpe gider. Teşvik çıktığı takdirde üreticimiz rahat bir nefes alacak” diye konuşuyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.