Ağırlıkla Fransız mutfağında kendine yer bulan şalot, tüketiciler tarafından çoğunlukla tohumluk soğanla karıştırılıyor. Aradaki ayrımın farkına varabilmek için ise her iki ürüne de yakından bakmak gerek.
Şalot (Shallot), eşalot ya da arpacık soğanı… Özellikle Fransız yemek tariflerinde adı sıklıkla anılan bu küçük soğan türü, Osmanlı mutfağında da başta et yemekleri olmak üzere çok sayıda yemeğe lezzet katıyordu.
Yaygın kullanılan diğer soğan türlerine göre daha tatlı bir tada ve nispeten hafif kokuya sahip şalotun bu özellikleri onu dünya mutfaklarında çok daha tercih edilir kılıyor. Ancak pazar tezgâhlarında arpacık soğan adıyla satışa sunulan ürünle bahsedilen reçetelerde adı geçen soğanın aynı olup olmadığı konusu tüketici tarafında kafa karışıklığına yol açıyor.
Tatlı ve hafif kokulu
Başta Fransız mutfağı olmak üzere dünya mutfaklarından birçok tarifte yer alan şalot, adını Fransızca échalote kelimesinden alıyor. İngilizce shallot olarak adlandırılan bu soğan türü bugün mutfaklarda kullanılan kültür soğanının (Allium cepa) bir varyetesi olarak biliniyor.
Literatürde Allium cepa var. aggregatum (Syn. Allium ascalonicum) adıyla yer alan şalot, bilinen diğer soğanlara göre daha tatlı, daha hafif kokulu ve sarımsağa benzer şekilde 3 ila 5 diş oluşturan küçük boyutlu bir soğan türü.
Tohumluk satışı ağırlıkta
Marketlerde ve pazar tezgâhlarında arpacık soğan adıyla satılan soğanların çoğu zaman üreticilerin tohumluk olarak kullandığı ve kıska veya göğer olarak adlandırılan soğanlar olduğu görülüyor. Her iki ürünün ayırdına varabilmek için kültür soğanının yaygın üretim şekline yakından bakmakta yarar var.
Boyutlarıyla şalota benziyor
İki yıllık bir bitki olan soğan, tohumdan üretilmesi halinde ilk yıl minyatür bir soğanı andıran soğancıklar oluşturuyor. Sonrasında çeşitli işlemlerden geçirilerek kurutulan soğancıklar soğan üretiminde tohumluk olarak kullanılıyor.
Boyut itibariyle şalota yakın olan tohumluk soğan, tıpkı şalot gibi arpacık soğan olarak adlandırılıyor. Konu ile ilgili kafa karışıklığı ise tam da buradan geliyor. Her ne kadar piyasada satışa sunulan minik soğanlar ağılıkla kıska olsa da gerçek şalot Türkiye topraklarında da üretiliyor.